IBM pravi superkompjuter za američku mornaricu

IBM je saopštio da mu je američko ministarstvo odbrane platilo 18 miliona dolara za izradu jednog od najbržih superkompjutera na svetu, čiji će zadatak biti da pomaže brodovima ratne mornarice da izbegavaju morske oluje poput one predstavljene u filmu „The Perfect Storm“.

Deskriptivno ime ovog kompjutera je Blue Wave (Plavi talas), a iza njega se krije IBM RS/6000 SP, jedan od najmoćnijih računara koje će ministarstvo imati u svom „arsenalu“, i istovremeno četvrti u svetu po brzini obrade podataka. On je u stanju da izvrši dva biliona (2 x 1012) operacija u sekundi, a američkoj mornarici će omogućiti da sačini najdetaljniji model okeanskog dna ikada do sada napravljen. Takođe, očekuje se da ispitivanja temperature i kretanja mora (talasi, struje) vršena pomoću Blue Wave-a znatno unaprede sistem prognoziranja morskih oluja, kao i spasilačke akcije mornarice.

Inače, IBM je u junu predstavio najbrži kompjuter na svetu, sposoban da u sekundi procesira više podataka nego što bi osoba „opremljena“ ručnim kalkulatorom mogla za deset miliona godina! Ovaj superkompjuter dizajniran je specijalno za američku vladu, a namenjen je simulaciji testova nuklearnog naoružanja. IBM je računar, koji zauzima površinu veličine dva košarkaška igrališta i teži kao 17 slonova, prodao vladi za 110 miliona dolara.

1999, IBM je postao predvodnik na tržištu superkompjutera. Ova kompanija danas drži oko 30 % tog tržišta, prodajući svake godine oko 250 računara, čija se vrednost kreće od 2 miliona do 100 miliona dolara, a koji su najčešće namenjeni prognozi vremena, naučnim istraživanjima i enkripciji (šifrovanju) podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar