Infracrveni zraci podmlađuju mozak

Deset minuta na dan sa specijalnom kacigom koja emituje infracrvene zrake – i mozak je pametniji i mlađi. Otkriće britanskih naučnika s Univerziteta Sanderlend zasad je ispitano samo na nekolicini obolelih od Alchajmerovog sindroma (staračka senilnost) i, naravno, na "miševima", to jest laboratorijskim životinjama.
Prvi rezultati obećavaju – čudo. Posle samo četiri nedelje tretmana, kod osmoro pacijenata simptomi su se povukli. Sledeći korak je ispitivanje dejstva kacige na 100 pacijenata u poodmakloj fazi bolesti. Naučnici Univerziteta Sanderlend došli su na ideju o kacigi pošto su primetili da infracrveni zraci poboljšavaju memoriju laboratorijskih zamorčića. Stvar je izgledala vredna provere na ljudima, ali je prvo trebalo napraviti odgovarajuću "aparaturu". Kacige se setio Gordon Dugal iz istraživačke laboratorije Viruliti.
Niske frekvencije svetlosnih talasa koje ona emituje, kako veruju britanski naučnici, podstiču rast ili samopopravku neurona – možda tako što aktiviraju "uspavane" matične ćelije. Ako je to tačno, kaciga predstavlja veliku nadu, ne samo za obolele od Alchajmerove bolesti već i za one koji pate od velike lepeze neuroloških oboljenja i mehaničkih povreda mozga. Naučnici priznaju da rade na terapiji koja bi mogla da promeni milione života, ali upozoravaju da su istraživanja tek u početnoj fazi.
Međutim, neurolog Pol Čazo, koji je učestvovao u istraživanju, otvoreno kaže da su rezultati zaista neviđeni: "Ono što smo posmatrali na miševima nikada se dosad nije desilo. Primena infracrvenih zraka toliko je poboljšala rad mozga miševa da su izlazili iz trodimenzionalnog lavirinta", kaže neurolog. Gordon Dugal istakao je da kaciga, u neku ruku, podmlađuje mozak: "Hoću da kažem da mi starimo zato što naše ćelije gube ‘volju’ da se obnavljaju i popravljaju. Posledica toga je smrt sve većeg broja ćelija i postepen pad funkcija organizma. Za mozak to znači pad efikasnosti pamćenja i intelektualnih aktivnosti. Ovde smo, možda, otkrili tehnologiju koja ćelije tera da se same regenerišu i popravljaju", kaže Dugal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestiinfracrveni zracilečenjemozaknaukaneurologija
Komentari (0)
Dodaj komentar