Intel se okreće Internetu

Kompanija Intel, najpoznatija po proizvodnji i razvoju procesora, sve više koncentriše svoje snage i sredstva na Internet. Ovakva konstatacija potiče od samih izjava predstavnika kompanije, koji smatraju da je PC-tržište trenutno prezasićeno, da je opala prodaja i da energiju treba više usmeriti na područje koje se vrtoglavo razvija i koje, možda, tek „hvata zalet“.

Tokom 2000. godine, Intel je uložio 4 milijarde dolara u razvojne projekte, od kojih je veliki broj upravo bio povezan sa Internetom. Prema mišljenju analitičara ove kompanije, Internet je upravo područje koje će tokom narednih godina doživljavati najveći rast i razvoj, pa je i to oblast u koju se isplati ulagati.

Svoju šansu Intel vidi u business-to-business rešenjima, za koja ova kompanija smatra da će biti segment Interneta koji će doživeti najveći rast. Upravo zato će najveća ulaganja u narednim godinama biti rezervisana za područje razvoja tehnologija u ovoj oblasti.

Na novom kursu Intel ostaje blizak sa Microsoft-om, pa je tako i Pentium 4 korišćen za prezentaciju probnih verzija novog operativnog sistema Windows XP, platforme koja upravo ima u vidu da se i sada, a u još većoj meri u budućnosti, PC-ji uglavnom koriste za pristup Internetu.

Što se tiče novog procesora, Intel ga uglavnom i reklamira kao „alat“ koji donosi nov kvalitet za korisnike mreže i naročito ističe oblast streaming tehnologija. Prema rečima predstavnika kompanije, zabluda je da kvalitet veze zavisi samo od načina na koji se korisnici konektuju. I sa dial-up vezama, kao najsporijim načinom pristupa, je moguć veoma kvalitetan prenos video-materijala, kvalitet koji je do sada bio dostupan samo korisnicima sa kablovskim, satelitskim ili nekim sličnim, „širokopojasnim“ pristupom.

Pentium 4 je upravo optimizovan za korišćenje najnovijeg MPEG 4 standarda, koji „vrata“ Internet-videa otvara i korisnicima sa dial-up vezom. Download celovečernjih filmova sa dial-up vezom? Intel radi upravo na tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar