Intel vs. AMD: Postaje sve napetije

Oštra borba između kompanija Intel i Advanced Micro Devices, kraće AMD, sve je bespoštednija, a novi procesori se na tržištu pojavljuju sve većom brzinom.

Intel je najpre, krajem aprila, predstavio svoj najbrži procesor do sada – Pentium 4 na 1,7 GHz. Pojava ovog procesora uzrokovaće, prirodno, veliko sniženje cena ostalih procesora iz Intel-ove ponude tokom maja, naročito kada je u pitanju serija Pentium 4.

Interesantno je da cene padaju i u apsolutnom smislu – najnoviji Intel-ov procesor na početku svog “života” na tržištu košta u velikoprodaji “tričavih” 352 dolara, dok je Pentium 4 na 1,5 GHz u vreme svoje pojave u martu koštao čitavih 637 dolara. Potonjem cena sada pada na 256 dolara, dok će Pentium-i 4 na 1,4 i 1,3 GHz, koji danas staju 375 i 268 dolara, ubuduće u velikoprodaji moći da se nabave za 193 dolara. Vrlo je indikativno to što je na dva poslednja modela, premda su različitih performansi, Intel stavio istu cenu – očigledno je da želi da “raščisti” svoju ponudu, odnosno isforsira što bržu dominaciju novijih modela na tržištu. Radikalno obaranje cena je, inače, deo strategije koju je Intel predvideo za ovo proleće, što, naravno, ne znači da će krajnji korisnici moći da za manje novca dođu do računara. Ipak, verovatno će, ubuduće, sistem sa Pentium-om 4 biti moguće nabaviti po istoj ceni po kojoj je ranije bilo moguće kupiti kompjuter sa Pentium-om III u sebi. Očekuje se da će Intel-ovi veliki partneri kao što su Dell, Hewlett-Packard, NEC, Compaq i IBM prvi na tržište izbaciti računare sa novim procesorom.

Intel je na ovaj način odmakao daleko ispred AMD-a, čiji najbrži model, Athlon, “kaska” i dalje na “bednih” 1,33 GHz. Premda je radni takt procesora samo jedan od parametara koji utiču na njegove ukupne performanse, ovaj podatak se najčešće navodi pri kupovini i kupci na njega obraćaju najviše pažnje. AMD je prošle godine uspeo prvi da stigne magični 1 GHz, ali Intel danas opet suvereno vlada, stalno povećavajući razliku u radnoj učestanosti svojih u odnosu na AMD-ove modele, istovremeno obarajući cene.

Kao da mu ovo nije dosta (a na tržištu procesora – i nije), Intel je rešio da dodatno pojača pritisak na svog glavnog rivala, pa je u Tajpeju (glavni grad Tajvana), na Intel Development Forum-u, predstavio svoje najnovije čedo, Pentium 4 na 2 GHz, koje bi na tržištu trebalo da se pojavi u četvrtom kvartalu tekuće godine.

Pored toga, Intel se ustremio i na tržište radnih stanica i servera – krajem aprila prikazao je dvoprocesorski hibridni čip Foster (u kom kucaju dva, različita, “srca”: Pentium 4 i Xeon), koji radi na 1,4 GHz i koristi Rambus memoriju. Intel-ov cilj je da preotme veći deo tržišta radnih stanica visoke klase od kompanija poput Sun Microsystems. Cena ovog modela još nije objavljena – ono što se zna je da će, svakako, biti znatno skuplji od jednoprocesorskih čipova Pentium 4.

Intel-ova politika da striktno odeli tržište personalnih računara od tržišta radnih stanica i servera, namenjujući prvom jednoprocesorske Pentium 4 čipove, a drugom dvoprocesorski Foster, sa velikom cenovnom “provalijom” između, izazvalo je dosta negodovanja u stručnim krugovima.

AMD će, stoga, Intel-ovim planovima pokušati da konkuriše tako što će do kraja godine ponuditi alternativu – udvojeni Athlon u jednom čipu. On će, naravno, koristiti DDR memoriju i skup čipova 760 MP i startovaće na radnom taktu znatno većem od 1 GHz. I, naravno, biće znatno jeftiniji od Foster-a, čime će se zapuniti cenovna praznina koja trenutno zjapi u Intel-ovoj ponudi. Ovo je sasvim novo tržište za AMD i nije sigurno koliko će uspeti da se probije na njemu, posebno jer je glavni takmac Intel u poslednje dve godine na istom napravio veliki prodor, pretekavši radne stanice pod Unix-om kompanije Sun Microsystems. Treba imati u vidu i da će Intel, zasigurno, pokušati da AMD “samelje” forsiranjem “gole” radne učestanosti procesora, tako da stručnjaci predviđaju da će do kraja godine Foster-ova dva srca već kuckati na 2 GHz.

Sve u svemu, čeka nas uzbudljivo leto, koje u mnogome može da opredeli dalji “život” Wintel platforme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar