Intel Xeon na 2 GHz

Intel je na izložbi računarske grafike Siggraph 2001 predstavio svoj najnoviji procesor za radne stanice i servere – Xeon na 2 GHz. Procesor je prikazan kao deo grafičke radne stanice, sa namerom da se privuče pažnja bogate i štedre holivudske klijentele, tradicionalno okrenute vodećim igračima na ovom tržištu, poput Silicon Graphics-a (SGI).

Portparol Intel-a, Set Voker, kaže: “SGI ima jak uticaj u Holivudu. Pored toga, mnogi studiji imaju sopstvene sisteme.”

Intel se, međutim, nada da će filmske studije za svoje čipove, odnosno radne stanice zasnovane na njima, pridobiti impozantnim spiskom (i brojem) renomiranih proizvođača koji svoje arhitekture zasnivaju upravo na njemu – tu spadaju i IBM, Dell Computer, Compaq Computer, Hewlett-Packard, i mnogi drugi.

Jedan od glavnih Intel-ovih aduta je i firma Square USA Inc, koja stoji iza animiranog filma “Final Fantasy”. Voker o njima kaže: “Oni su potvrdili da su koristili oko 1.000 servera (!!!, prim. aut) sa po jednim ili dvama Pentium-ima 3 za najveći deo vizuelizacije filma. Pre nekoliko godina koristili su sisteme kompanije Silicon Graphics.”

Jedna od atrakcija Intel-ovog štanda na izložbi bila je i mogućnost da posetioci eksperimentišu sa poslednjom generacijom Pentium 4 procesora, codename Northwood. Northwood će, prema Vokerovim rečima, biti prvi P4 izrađen 0,13-mikrometarskom tehnologijom, a u prodaji bi trebalo da se pojavi početkom sledeće godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar