Inteligentna platforma za uzgoj useva u južnoj Kini

Kineska akademija poljoprivrednih nauka (CAAS) potvrdila je pokretanje inteligentne platforme za obradu podataka o usevima i uzgoju. Platforma, koju su zajednički razvili Nacionalni Nanfan istraživački institut sa sedištem u Hajnanu (Sanja), Institut za nauke o usevima pri CAAS i Alibaba DAMO akademija, ima vodeći svetski kapacitet podataka, brzinu i bezbednosne mere, piše Sinhua.

Realizovala je integraciju celog procesa oplemenjivanja, uključujući upravljanje i analizu podataka o uzgoju, optimizaciju i ubrzanje velikog modela i velike računarske snage, identifikaciju odgovarajućih roditelja i predviđanje odličnih sorti putem algoritma veštačke inteligencije.

Analiza podataka velike propusnosti koja se koristi u procesu uzgoja zahteva ogromnu računarsku snagu, tehnologiju modeliranja, složene veštine rada sa komandnom linijom i razne alate, što je nezgodno za istraživače.

To je značilo da je prioritet bio razvoj računarske platforme visoke propusnosti sa bogatom funkcionalnošću, prijateljskim operativnim interfejsom i koja se oslanja na usluge u oblaku i veštačku inteligenciju za precizno oplemenjivanje.

Nedavno pokrenuta platforma nudi ključne karakteristike kao što su upravljanje informacijama o resursima germplazme, dizajn i simulaciju eksperimenata za uzgoj, pohranjivanje masovnih podataka o omičkim istraživanjima uzgoja, analize podataka velike propusnosti i inteligentno donošenje odluka o uzgoju.

Podržava integraciju i duboko rudarenje velikih omičkih informacija i podataka o fenotipskim informacijama, navela je CAAS.

Na osnovu samorazvijenog algoritma za odlučivanje o oplemenjivanju, platforma može precizno predvideti osobine useva i identifikovati odlične genotipove, što će poboljšati tačnost i efikasnost oplemenjivanja sorti.

Platforma takođe koristi algoritam veštačke inteligencije za efikasno upravljanje, planiranje i analizu uzgoja velikih podataka, dok je brzina rada ovog procesa znatno poboljšana.

Do danas su uzgajivači iz 23 istraživačke jedinice širom sveta koristili platformu, navodi CAAS.

Platforma kombinuje ogromne podatke o uzgoju useva sa naprednim algoritmom velikih podataka, pružajući novu opciju za inteligentan uzgoj, rekao je Ćian Ćian, član Kineske akademije nauka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar