Interaktivni SMS svetionik

U centru grada Midlsbroa (na ulicama Linthorpe i Newport Road) nalazi se vrlo neobičan spoj umetnosti i novih tehnologija. Sa umetničke tačke gledišta, to je neobična skulptura u obliku svetionika, čiji je autor multimedijalni britanski umetnik Piter Friman (Peter Freeman), a sa tehnološke tačke gledišta, to je medijum za interaktivno savremeno komuniciranje sa korisnicima GSM mreže mobilne telefonije. Komuniciranje se obavlja slanjem SMS poruka sa mobilnih telefona korisnika, a kao odgovor na te poruke na svetioniku nastaju svetlosni efekti u različitim bojama.

Skulptura (ili svetionik) se zove Spectra-txt. Visoka je deset metara i teška oko dve tone. Četvrtastog je oblika i napravljena od čvrstog materijala (nerđajućeg čelika). Po čitavoj površini obložena je mnogobrojnim ogledalima, dok je u unutrašnjosti opremljena izvorima svetlosti (više od hiljadu svetlosnih optičkih vlakana). Izvori svetlosti aktiviraju se i menjaju boje u trenutku kada pristigne SMS poruka. Zanimljivo je da je izgradnja ove neobične tvorevine koštala oko 80.000 funti.

SMS poruke koje aktiviraju svetionik mogu da sadrže jednu od sledećih šest reči: starvibe, pearl, boro, xxx, blue i chromapop. Svaka od njih aktivira određene svetlosne efekte (light show), što znači da ima šest različitih načina reagovanja svetionika na SMS poruke. Dolazak nove poruke smenjuje prethodne efekte i inicira nove.

Ceremonija „puštanja u rad“ ove neobične tvorevine priređena je u osam sati uveče 15. aprila. Prva SMS poruka stigla je od majora Reja Malona (Ray Mallon) sa pacifičkog ostrva Tahiti. To mesto, međutim, nije izabrano slučajno. Kako izjavljuje autor skulpture, inspiraciju za svoje umetničko delo našao je u pričama o kapetanu Kuku i njegovoj poseti Tahitiju pre 236 godina, kao i poznatom filmu mnogo novijeg datuma – „Blade Runner“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar