Internet-ekonomiju uništava pohlepa

Pre samo godinu dana, vodeći ekonomisti i biznismeni su na Svetskom ekonomskom forumu zaključili da Internet ima ogromne potencijale za zaradu, a mnogi su i tvrdili da je 30% profita na uložena sredstva lako dostižan cilj. To su bila predviđanja opreznijih i uzdržanijih analitičara, a bilo je i mnogo onih koji su verovali da je i 100% profita sasvim realno očekivanje.

U Davosu, Švajcarska je 25. januara započelo ovogodišnje okupljanje ekonomista, analitičara i biznismena koji su sada sasvim drugačije raspoloženi i sa novim pogledom na ovu temu. Mnogi koji su prošle godine otišli iz švajcarskog zimovališta puni elana i sigurni u zaradu, ove su se godine vratili kao gubitnici, otrežnjeni i više nego oprezni u svojim ocenama razvoja i potencijala Internet-ekonomije.

Jedan od takvih gubitnika je i potpredsednik nemačke kompanije SAP, koja se Internet-ekspanziji priključila pre dve godine, primenivši business-to-consumer model poslovanja. Ovaj najveći svetski proizvođač poslovnog softvera je dvogodišnju „avanturu“ završio sa gubicima od 250 miliona dolara, i to ne u deonicama, već u sopstvenom novcu koji su ulagali u web-poslovanje.

Potpredsednik Hasso Plattner (na slici) je ocenio da je neuspeh njegove kompanije, ali i mnogih drugih, prouzrokovan pohlepom i neverovatnim i nerealnim procenama mogućnosti profita. Novac je nemilice trošen, jer se naivno verovalo da će se mnogo više vratiti. Njegov zaključak je i bio da Internet nije sredstvo za bogaćenje, već samo oruđe za stvaranje i unapređenje poslovanja firme.

Što se tiče onih kompanija koje postoje samo i Internet-okruženju, tzv. dotcom-firmi, malo je onih koji mogu da zarađuju samo na ovaj način, bez prisustva u realnom svetu. Retki su sajtovi poput Yahoo!-a ili AOL-a koji imaju toliku posećenost da bi svoje poslovanje mogli da baziraju samo na Internetu.

Zaključak savetovanja je bio: malo je onih koji mogu da zarađuju isključivo na Internetu i to su, po pravili, one kompanije koje su već zauzele svoje mesto na tržištu, obezbedile veliku posećenost i rejting. Što se tiče prošlogodišnjih priča o tome kako je došlo doba nove ekonomije i novog poslovanja, to nije tačno. Zakoni tržišta su ostali isti, „stara“ ekonomija je „živa i zdrava“. Bogatstvo i moć nisu prešli u ruke dotcom-kompanija, ali su se zato mnoge „klasične“ firme opteretile gubicima, verujući da je Internet „čarobni štapić“ koji sa malo ulaganja donosi mnogo novca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar