Internet na krovu sveta

Ove godine obeležava se 50 godina od prvog osvajanja Mont Everesta, a proslavi će se na svoj način priključiti i Tsering Gyaltsen, unuk Šerpe koji je pratio Edmunda Hilarija prilikom prvog uspona na „krov sveta“. Naime, on će uvesti Internet na najvišu planinu na svetu, pri čemu će potrebna oprema raditi u ekstremnim uslovima i omogućiti alpinističkim ekspedicijama da koriste Internet. Iako nije tehnički obrazovan, niti raspolaže sa mnogo novca, potomak učesnika prvog osvajanja najvišeg vrha kupio je na kredit satelitsku antenu koja će podatke slati na satelit u orbiti, a zatim će ti podaci biti usmeravani ka Internet provajderu u Izraelu.

Za ovakvu ideju zainteresovao se i najveći svetski stručnjak za bežične mreže, Dejvid Hjuz (David Hughes), koji se poslednjih godina bavio problemima funkcionisanja mreža u ekstremnim uslovima. Mreža koja će započeti sa radom upravo je takva: oprema će se nalaziti u okruženju gde je prosečna temperatura 25 stepeni Celzijusa ispod nule i gde se ledeni glečeri neprekidno pomeraju. U saradnji sa kompanijom Cisco, Dejvid Hjuz je obezbedio tri Wi-Fi radio-stanice dometa nekoliko kilometara. Na taj način biće napravljena lokalna bežična mreža na Mont Everestu, koja će sa Internetom biti povezana preko satelitske antene koju je za 10.000 dolara kupio Tsering Gyaltsen.

Satelitska antena biće postavljena na steni koja se nalazi na 500 metara ispod baznog kampa alpinista, na nadmorskoj visini preko 6.000 metara. Cena korišćenja Interneta biće od 2.000 do 5.000 dolara po ekspediciji, što nije skupo ako se uzme u obzir da svaka ekspedicija košta 65.000 dolara po članu. Ostvarena zarada, ističe Tsering Gyaltsen, slivaće se u fond lokalnog ekološkog saveta. Iako nema nikakvog iskustva sa Internetom, unuk učesnika u prvom usponu na najviši vrh već je pokazao da neiskustvo može da se nadoknadi voljom i entuzijazmom: u svom selu u Nepalu, koje je udaljeno šest dana hoda od prvog kampa koji koriste alpinisti na Mont Everestu, on je nedavno obnovio telefonsku mrežu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar