Internet telefonija (II deo)

Softverska rešenja za korišćenje Internet telefonije podrazumevaju download-ovanje odgovarajuće aplikacije i, naravno, posedovanje zvučne kartice, zvučnika i mikrofona. Kao rešenje mogu da posluže i headsets – mikrofon i slušalice. Ipak, ovakvo rešenje nije baš komforno, a navika korišćenja običnog telefona čini ovakav način prilično neudobnim.

Za zahtevnije korisnike Internet telefonije, tu su hardverska rešenja. Jedno od njih nosi naziv Internet Phone Wizard i predstavlja „olakšanje“ za one koji žele da u Internet-razgovorima koriste svoj klasični telefon.

Ovaj uređaj se pojavljuje u dve verzije: kao eksterni, sa USB priključkom, i kao interni, u obliku PCI kartice. U prvoj verziji je cena 99,95, a u drugoj 79,95 dolara. U oba slučaja se običan telefon priključuje na ovaj uređaj i – telefoniranje bez ogromnih računa može da počne.

Ako imate samo jednu telefonsku liniju, dok ste online, telefonom možete ostvarivati vezu sa drugim telefonom kome nije potreban nikakva hardverski dodatak ili ostvarivati tzv. PC-PC vezu. Kada niste na Internetu, vaš telefon funkcioniše uobičajeno. Ako, pak, imate dve telefonske linije, kablovski Internet, ISDN ili DSL, moguće je, dok ste online, birati obično ili IP telefoniranje. Npr., pozvali ste telefonski broj koristeći Internet; neko vas traži na običnoj liniji; koristeći prekidač prebacujete se na obično korišćenje, ne prekidajući vezu sa prijateljem koga ste pozvali koristeći Internet; završavate „klasični“ razgovor i vraćate se svom sagovorniku koji vas čeka na mreži.

Naravno, da biste uspostavljali PC-Phone vezu, potrebno je da budete korisnik nekog ITSP-a (Internet Telephony Service Providers), odnosno kompanije koja omogućuje da se analogni signali (glas) pretvaraju u digitalne, prenose mrežom, a zatim se na odgovarajućoj lokaciji, pomoću posebnih uređaja, ponovo pretvaraju u analognu informaciju. Cene kod ovakvih kompanija su različite, mnoge od njih nude besplatno telefoniranje za određene države (i u okviru njih, i ako pozivate neku od njih sa bilo koje lokacije), ali je, u svakom slučaju, cena razgovora uvek mnogo povoljnija od one koju morate da platite koristeći usluge klasičnih telefonskih kompanija. Spisak ITSP-a možete pronaći ovde, a uređaj Internet Phone Wizard podržava većinu njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar