Ispitivanje orangutana pomoću video igara

Mnogi naučnici u svetu istražuju ponašanje i stanje svesti orangutana, koji spadaju među najinteligentnije životinje. U ta istraživanja ušle su i mnoge nove tehnologije, kako bi kontakt između istraživača i ispitanika učinile što neposrednijim. Takav projekat pokrenut je u zoološkom vrtu u Atlanti aprila ove godine. U njemu učestvuju istraživači i zaposleni u zoo-vrtu, a partner im je Center for Behavioral Neuroscience.
Glavne zvezde ovog programa su dva primata sa Sumatre – Madu (Madu) i njen četvorogodišnji sin Bernas (Bernas). Njihovo ponašanje prati se preko ekrana osetljivog na dodir (touch screen), koji je postavljen u jednom delu vrta u potpuno prirodnom okruženju boje drveta. Na taj način ne skreće pažnju primatima i ne odudara od okoline. Orangutani na njemu igraju video igre. Da bi se pravilno odigrale, one zahtevaju učenje na greškama i razvijanje memorije.
U jednoj od video igara orangutan treba da bira iste fotografije, dok u drugoj treba da crta slike po ekranu kako god zna i ume i koristeći bilo koji deo svog tela. Kad je uspešan u igri, dobija ukusan komad hrane. U eksperimentu zvanično zasad učestvuje samo Madu, pošto je njen sin još uvek mali i bez dovoljno znanja da se uključi u video igre. On se zasad samo zabavlja pored svoje majke. Zanimljivo je da sve što primati rade na ekranu osetljivom na dodir istovremeno mogu da posmatraju na monitoru posetioci zoološkog vrta.
Video igre za ovo istraživanje napravili su volonteri, stručnjaci poznate američke kompanije IBM. Za njihovu realizaciju utrošili su ukupno 500 sati rada. Istraživači koji rade na ovom projektu smatraju da će, pored značajnih saznanja o ovoj životinjskoj vrsti i razvoju svesti i inteligencije, na ovaj način moći da pomognu održanju vrste orangutana, koja je iz godine u godinu sve malobrojnija. Oni smatraju da će ovo i slična istraživanja pomoći da se preduzmu koraci koji će to izumiranje zaustaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

inteligencijaispitivanjemajmuninaukaorangutanivideo igre
Komentari (0)
Dodaj komentar