Istinu na videlo: koliko stvarno zrače mobilni telefoni?

Često se postavljaju pitanja o štetnom zračenju mobilnih telefona:

Da li mobilni telefon zrači?
Da li mobilni telefon izaziva tumor mozga?
Da li mobilni telefon smanjuje plodnost muškaraca?
Da li zračenje mobilnih telefona negativno utiče na zdrtavlje?

Umesto odgovora na ova i još neka pitanja, navodimo najznačajnije smernice koje je objavilo „Odeljenje za javno zdravlje Kalifornije“ u vezi sa zračenjem mobilnih telefona i zaštitom od tog zračenja.

Ne postoje zvanični naučni dokazi, ali neki istraživači upozoravaju da se korišćenje mobilnih telefona, u nekim slučajevima, može povezati sa tumorom mozga, glavoboljama, manjim brojem spermatozoida i problemima sa pamćenjem, sluhom i spavanjem..

Kalifornijski zvaničnici za javno zdravlje zapazili su da među „običnnim građanima“ postoji zabrinutost da „dugotrajna upotreba mobilnih telefona može negativno uticati na zdravlje ljudi“.

„U javnosti postoji veliki broj osoba koje imaju zabrinutost povodom upotrebe svojih mobilnih telefona i pitaju se da li je korišćenje mobilnog telefona bezbedno“, izjavila je dr Karen Smit iz Odeljenja za javno zdravlje u Kaliforniji za „CBS“.

Smernice i saveti

„Kada spavate, držite telefon daleko od tela i ne nosite svoj mobilni telefon u džepu, držite ga u torbici ili ga ne nosite sa sobom“, savetuje dr Smit.

U novim smernicama piše:

smanjite upotrebu mobilnih telefona kada je signal slab
kraće koristite mobilne telefone za reprodukciju zvuka ili video zapisa
manje koristite telefone za preuzimanje ili otpremanje velikih datoteka
držite mobilne telefone daleko od kreveta noću
koristite slušalice dok uspostavljate vezu ili ako dugo razgovarate

Druga mišljenja

Uprkos objavljivanju novih smernica, nema zvaničnih saopštenja ili upozorenja (u Kaliforniji, drugim državama SAD niti u zemljama van Amerike ) da su mobilni telefoni opasni po zdravlje.

Jedan od glavnih razloga zašto su državni zvaničnici objavili smernica jeste da nove brojke pokazuju da je korišćenje mobilnih telefona na visokom nivou. Kao podatak se navodi da čak 95% Amerikanaca redovno koristi mobilne telefone.

Međunarodna agencija za istraživanje raka pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji klasifikovala je radiofrekventna zračenja, slična onima koje emituju mobilni telefoni (mada u malim količinama) kao „verovatno kancerogena za ljude„. Mada savremeni mobilni uređaji zrače veoma male „količine“ zraka, to zračenje ipak postoji.

Rezultati parcijalnih studija koje je prošle godine objavio „Američki nacionalni toksikološki program“ pokazali su da je radiofrekventno zračenje povezano sa većim rizikom od dva karcinoma kod muških pacova. Prema saopštenju „Američkog instituta za rak“, važno je da je studija utvrdila efekat: “ što je veća doza zračenja, to je veći uticaj (efekat) na organizam“. Stručnjaci pretpostavljaju da negativan uticaj zračenja po zdravlje može biti stvaran.

Napomene

Podsećamo kako možemo biti izloženi većoj dozi zračenja (jače zračenje ili duže zračenje) mobilnog telefona:

Ako je telefon proizveden sa većim i jačim zračenjem, mi smo više izloženi zračenju.

Što bliže telefon držimo glavi ili srcu, to su ovi organi više izloženi zračenju.

Ako spavamo pored mobilnog telefona, duže smo izloženi zračenju.

Što duže razgovaramo mobilnim telefonom, više smo izloženi zračenju.

Što duže gledamo neki sadržaj na ekranu mobilnog telefona ili tablet računara, više smo izloženi zračenju (veća je doza).

Ako dugo držimo telefon i „skidamo“ neke podatke (slike ili film..), samim tim smo duže izloženi zračenju.

Još nema preciznih istraživanja ili podataka koliko koji mobilni telefon zrači i koliko je zračenje dozvoljeno za decu a koliko za odrasle, odnosno kolika je doza dozvoljena a da ne ugrožava zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dužina telefoniranjamobilni telefonRadiofrekventno zračenjezračenje mobilnogZračenje telefona
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Hhhh

    Ok