Izašao Apache 2.0 beta

Posle dužeg vremena, na pomolu je prvo znatnije prerađeno izdanje web servera Apache. Naime, dovršeno je beta izdanje verzije 2.0, od koje se očekuje veća brzina, intuitivniji i logičniji rad za korisnike koji se sa ovim okruženjem susreću po prvi put, te lakša i fleksibilnija integracija sa drugim platformama. Beta verziju je moguće preuzeti i sa Interneta, a konačna se očekuje za oko pola godine.

Novi paket je zamena za do sada aktuelnu verziju 1.3. Od inovacija, najbitniji su svakako moduli za sprovođenje više procesa (Multiprocessing Modules, MPM), prenosna run-time verzija Apache servera (Apache Portable Run-Time, APR) i filteri, koji će, svi zajedno, učiniti Apache još jednostavnijim za korišćenje i efikasnijim u opsluživanju web sajtova.

Apache je jedan od najuspešnijih izdanaka zajednice programa otvorenog izvornog koda. Zahvaljujući stabilnosti i pristupačnosti, stekao je poverenje velikog dela stručne javnosti i koriste ga brojne web lokacije iz samog vrha svetske ponude. Pristalice ovog paketa tvrde da se on koristi čak na polovini svih web servera na Internetu.

Projekat Apache je iniciran još 1995. kao rezultat napora većeg broja pojedinaca da se razvije pouzdan i besplatan web server koji bi mogao da izađe u susret potrebama velikog broja korisnika. Nadzor razvoja vrši nezavisna organizacija Apache Software Foundation (ASF) koja se u svom radu oslanja na pomoć kompetentnih dobrovoljaca iz celog sveta. Ovakav metod, mada pomalo trom i neprilagođen histerično-furioznim uslovima kakvi danas vladaju na informatičkom tržištu, pruža mogućnost da se isprave i najsitnije greške u kodu i dođe do zaista stabilnih verzija visokog integriteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar