Izašao prvi broj časopisa „Astronomija“

Prvi broj novog časopisa na srpskom jeziku „Astronomija“ izašao je 1. septembra. U pitanju je mesečnik koji na popularan način obrađuje teme iz astronomije (koncepcijski uzor i uzor za „težinu“ tekstova su časopisi „Astronomy Now“ i „Astronomy“).

Pored tekstova koji obrađuju opšte astronomske teme i najnovija dostignuća u svim oblastima astronomije i srodnih nauka, tu su i obrazovni tekstovi, dobar izbor fotografija, uputstva za posmatranja, vesti iz naših astronomskih organizacija, kao i efemeride za sve pojave za nastupajući mesec. Uzimajući u obzir epohalni značaj astronomije za savremenu civilizaciju, od Kopernika preko Ajnštajna, pa do naših dana, ovakav časopis je dugo nedostajao na srpskom govornom području.

Pošto je ideja da ovaj časopis pokriva celo područje bivše Jugoslavije, u njemu se nalaze i posmatrački izveštaji iz Višnjana, Zagreba, Skoplja… Ideju su podržali naši najistaknutiji naučnici: prof. dr Ivan Aničin, dr Zoran Knežević, prof. dr Dragoslav Petrović, dr Zoran Živković i dr Milan M. Ćirković, koji sačinjavaju uređivački odbor. Časopis ima 64 strana, od čega 50 u boji, sa samo dve reklamne strane. Ideja je bila da časopis ima isti broj efektivnih strana kao i ugledni „Astronomy“, ali je kod domaćeg časopisa i to premašeno.

Više informacija na stranici:

  • Časopis „Astronomija“

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • nauka
    Komentari (0)
    Dodaj komentar