„Jabuka“ predstavila novu verziju iPod-a

Kompanija Apple neprikosnoveni je lider u proizvodnji muzičkih MP3 plejera. Njen iPod doživeo je različite verzije i izdanja i po kvalitetu i performansama zadržao mesto na samom vrhu. Njegova najnovija verzija predstavljena je 12. oktobra pod nazivom iPodVideo. Kao što se po nazivu može pretpostaviti, muzički MP3 plejer je u ovoj verziji proširio svoje mogućnosti i obuhvatio i reprodukciju video sadržaja. Prema tome, iPodVideo pripada kategoriji portabl audio-video plejera, koji bi trebalo u potpunosti da ostvare funkcije pravog kućnog digitalnog video rikordera.

Nov audio-video plejer kompanije Apple ponuđen je u dve boje – crnoj i beloj. Njegov izgled je malo modifikovan u odnosu na prethodne varijante iPod-a. To se pre svega odnosi na kontrolne tastere na njemu. Navigacioni točkić „Click Wheel“ dizajniran je tako da jednim klikom omogućava pristup audio i video sadržajima, kao i drugim funkcijama plejera. TFT LCD ekran mu je s dijagonalom 2,5 inča. Pored toga, sadrži hard disk s kapacitetom od 30 ili 60 gigabajta. U zavisnosti od kapaciteta hard diska, cena uređaja se razlikuje – iPodVideo sa 30 gigabajta košta 299 dolara, a sa 60 gigabajta 399.

Istovremeno s predstavljanjem uređaja iPodVideo predstavnici kompanije Apple objavili su i sklapanje ugovora sa TV mrežom ABC radi preuzimanja TV sadržaja. Za početak dogovoreno je preuzimanje epizoda pet najpopularnijih serija ove TV mreže – „Lost“, „Nightstalker“, „That“s So Raven“, „The Suite Life of Zack and Cody“ i „Desperate Housewives“. Te epizode korisnici iPodVideo uređaja moći će da preuzmu sa Apple-ove mrežne prodavnice iTunes. To će moći da se obavi u skraćenom izdanju (bez reklamnih poruka bez kojih se TV emisije ne mogu zamisliti).

Da bi se ti sadržaji mogli preuzeti, neophodan je kvalitetan širokopojasni pristup Internetu. Na taj način će za preuzimanje jedne epizode serije biti potrebno oko 20 minuta (za trajanje epizode oko jedan sat), a to će korisnika koštati 1,99 dolara. Pored tih sadržaja, moći će da se preuzmu i dosad dostupni muzički sadržaji – iTunes nudi preko dva miliona muzičkih numera, 2.000 muzičkih video inserata, više od 11.000 audio knjiga i mnoge druge zanimljivosti. Na hard disk ovog uređaja moći će da stane 15.000 pesama, 25.000 fotografija ili više od 150 sati video sadržaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar