Japanci pronašli nova superbrza optička vlakna

Kompanija Nippon Telegraph and Telephone (NTT) nedavno je saopštila da je razvila nov multiplekser, koji omogućuje prenos podataka brzinom od 10 terabita u sekundi (Tb/s) optičkim vlaknima, kao i da novu tehnologiju namerava da uvede u komercijalnu upotrebu pre marta 2002, primenivši je na svojim optičkim vezama među japanskim gradovima.

Zahvaljujući tehnici multipleksiranja podelom po talasnim dužinama (Wavelength Division Multiplexing, WDM), moguće je po optičkim vlaknima istovremeno prenositi više tokova podataka svetlošću različitih talasnih dužina, a princip je isti kao kod prenošenja više radio signala istovremeno na različitim frekvencijama. Multiplekser je ključni deo WDM tehnologije, jer udružuje više različitih talasnih dužina tako da se istovremeno mogu prenositi jednim istim vlaknom. Što je više talasnih dužina, veća je i količina podataka koju je moguće preneti.

Takeši Kitagava, prvi čovek razvojnog tima NTT-ovih laboratorija za ispitivanje svetlosnih svojstava materijala, kaže da novi NTT-ov multiplekser omogućuje da se kroz vlakno prenosi 256 talasnih dužina, što iznosi četiri puta više od najboljih trenutno aktuelnih multipleksera. Do sada je, za povećanje broja talasnih dužina preko 64 bilo neophodno koristiti više multipleksera.

Postojeća tehnologija optičkih mreža omogućuje prenose podataka brzinama do 40 gigabita u sekundi po talasnoj dužini, ali su početkom 2001. Siemens i WorldCom objavili da su postigli nov rekord u prenosu po realnoj optičkoj mreži od 3,2 Tb/s.

Kompanija NEC je oktobra prošle godine objavila da je u laboratorijskim uslovima uspela da postigne brzinu od 6,4 Tb/s, postavši na taj način jedan od predvodnika u borbi za što veću brzinu prenosa podataka optičkim vlaknima.

NTT-ov novi izum je u laboratorijskim uslovima pokazao izvanredne karakteristike, a očekuje se da se uskoro vidi i kakav će biti u praksi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar