Jedan laptop za svako dete

Projekat pod ovim nazivom otpočeo je pre dve godine s ciljem da deci u siromašnim zemljama u razvoju omogući da se upoznaju s računarom i pripreme za njegovo aktivno korišćenje u budućnosti. Tako je napravljeno nekoliko modela laptopa, a najnoviji je XO.
Laptop namenjen siromašnoj deci, koja se nikada nisu srela sa savremenim uređajima zasnovanim na računarima, mora da bude lagan, mali, atraktivnog dizajna, jednostavan i zanimljiv za upotrebu i, iznad svega, jeftin. Tako je nastala ideja o „laptopu za sto dolara“. Bez obzira na nisku cenu, on pruža sve mogućnosti korišćenja kao i „mašine“ mnogo skuplje od njega.
Novi laptop iz ovog projekta – XO, velik je kao sveska (242 x 228 x 32 milimetra), a težak 1,5 kilograma. Obojen je upadljivom zeleno-belom kombinacijom i fleksibilnog je oblika. Napaja se NiMH baterijama, ali su predviđena i alternativna napajanja s obzirom na to da će se možda koristiti i u kućama i školama u kojima nema električne energije.
U osnovi XO laptopa je AMD-ov procesor Geode LX – 700 brzine 433 MHz. Da bi cena bila što niža, ovaj laptop nema ugrađen hard disk, već fleš memoriju. Radi povećanja prostora za smeštaj podataka ima USB 2.0 port, pomoću koga se može povezati s dodatnim uređajima za povećanje kapaciteta. Ekran mu je LCD s dijagonalom 7,5 inča i rezolucijom 1200 x 900 piksela (200 tačaka po inču). Radi uštede energije on može raditi i kao monohromski (crno-beli).
Posebno je zanimljiv operativni sistem i korisnički interfejs ovog računara. Operativni sistem nosi naziv Sugar („Šećer“) i potpuno je prilagođen deci koja se prvi put sreću s računarima. Uključivanjem računara na ekranu se pojavljuje figura čoveka uokvirena belim prstenom, dok su oko prstena raspoređene ikone za pristup programima. Figura u sredini predstavlja samog korisnika. Zanimljivo je da su laptopovi međusobno bežično povezani, tako da odmah reaguju na prisustvo „suseda“ i omogućavaju korisniku da počne da komunicira s njim.
Čitav operativni sistem je izuzetno intuitivan. On ne sadrži klasične foldere i ne zahteva pamćenje gde se koji od podataka nalazi, već se sve smešta u „dnevnik“. Pristupom „dnevniku“ lako se nalazi i aktivira sve što je urađeno. Da bi ovaj projekat uspeo, potrebno je da deca s tih prostora prihvate poklonjene laptopove i nauče da ih koriste. Zbog toga će uz XO laptopove u svaku školu doći i stručnjak koji će ih obučavati, a tokom 2007. to bi trebalo da se dogodi u Tajlandu, Brazilu, Argentini, Nigeriji, Libiji, Urugvaju, Pakistanu i Palestini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detekompjuterkompjuterilaptopsiromasnixo
Komentari (0)
Dodaj komentar