Jeste li dobili e-mail od FBI-ja?

Na spam i elektronsku poštu sa virusima već smo se navikli. Ako nam je ime autora (pošiljaoca) nepoznato i ako je tekst ispisan stranim jezikom, ništa ne otvaramo, već odmah sve brišemo. Tako odolevamo napadima lažnih doktora, astronomskim premijama na lutrijama i ko zna kome i čemu još. Toj masi neidentifikovanih napadača nedavno se pridružio i lažni agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Poruke koje navodno dolaze iz ove organizacije sadrže upozorenje FBI-ovog Centra za prevare na Internetu. To odeljenje, kako je navedeno u poruci, neprestano nadgleda ponašanje korisnika Interneta. U tom nadgledanju ono je, navodno, otkrilo da je vlasnik naznačene adrese posećivao ilegalne internet lokacije, što je, naravno, kažnjivo.

Zbunjenom primaocu poruke nalaže se da zbog toga otvori priloženu datoteku, pročita uputstvo o predviđenim kaznama i odgovore na neka pitanja pošalje FBI-ju. Podrazumeva se da otvaranje datoteke ne vodi nikakvim uputstvima niti upitnicima, već da aktivira virus koji se krije u njoj.

Zasad nije poznato kolika opasnost od tog virusa preti računaru. Sudeći po poruci, kako kažu iz FBI-ja, autori virusa nalaze se negde van engleskog govornog područja, s obzirom na to da je poruka pisana na engleskom jeziku sa dosta grešaka; na primer, u tekstu stoji rečenica: „U slučaju još jednog ovakvog pokušaja bićete uhapšeni.“ U njoj su pogrešno napisane reči another („anover“) i attemp („attemption“).

Zloupotreba imena FBI-ja dešavala se i ranije. To su uglavnom bile poruke koje su imale za cilj kriminal još ozbiljnije vrste. Stizale su na adrese različitih korisnika i od njih zahtevale da otvore određenu lokaciju (navodno FBI-ovu). Lokacije su zaista bile slične originalnoj. Od primaoca poruke zahtevala se provera identiteta, broj kreditne kartice i drugi lični podaci.

Na kraju svog obaveštenja FBI naglašava da su sve poruke koje navodno stižu od njih lažne, jer FBI ne šalje nikakve poruke pojedincima. Ukoliko ubuduće prime takve poruke, korisnici treba da ih proslede Centru za praćenje kriminala na Internetu. Na taj način će najbolje pomoći otkrivanju aktera kriminala ove vrste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar