Jezici umiru – koliko jezika danas govorimo?

Da li ste znali da od 7.000 jezika koji se koriste danas u svetu veći deo stanovništva upotrebljava samo 83? Lingvisti kažu da mnogim ostalim preti gašenje, to jest nestajanje, a do kraja ovog veka mogla bi nestati čak polovina. Dejvid Harison iz Instituta za ugrožene jezike kaže da je reč o ogromnoj krizi koju njegov institut nastoji da predupredi. Opremljen uređajem za snimanje, olovkom i beležnicom, lingvista Dejvid Harison (David Harrison) obilazi zabačene krajeve sveta, nastojeći da urođeničke jezike spase od gašenja.
"Radim s poslednjim poznavaocima ugroženih jezika. Kada sednem s nekim starcem u severnoj Australiji, Indiji ili Sibiru, svestan sam značaja tog snimka. U nekim slučajevima, to je prvi snimak tog jezika i zato se trudim da bude čist. U drugim slučajevima to je možda poslednja prilika da se snimi govor na tom jeziku", kaže Harison. Ova inicijativa deo je projekta Enduring Voices, koji podržavaju časopis "Nacionalna geografija" (National Geographic) i Institut za ugrožene jezike.
"Ovo je najveći poduhvat za očuvanje jezika. Ne želim da umanjim značaj očuvanja živih bića i ekosistema, ali jezici su u većoj opasnosti", kaže Harison. "Brže se gase, iako sadrže neke od tajni ljudskog opstanka i adaptacije na našoj planeti." U svojoj knjizi "Kad jezici umiru" Harison kaže da se u većem delu sveta govori jedan od 83 dominantna jezika i da svakih deset dana gubimo po jedan urođenički jezik. "Polovina svih jezika – njih oko 3.500 – govori se u jednoj desetini stanovništva. To znači da se ogromna količina kolektivne ljudske mudrosti i znanja nalazi u jezicima kojima govori veoma mali broj ljudi, i da su ti jezici opasno ugroženi od strane svetskih jezika i globalizacije", kaže on.
Članovi njegovog tima usredsređuju se na ugrožena područja. "To su područja s ekstremnom raznolikošću, visokom ugroženošću jezika i oskudnom naučnom dokumentacijom", kaže Harison. Recimo, kolavaja je jezik šamana u Boliviji koji se izgovara šapatom. Zahvaljujući projektu Enduring Languages, u nekim školama u Australiji, Severnoj Americi i drugde obnovljeno je interesovanje za urođeničke jezike. Lingvisti kažu da neće moći da sačuvaju sve ugrožene jezike. Njihov cilj je da zabeleže šta mogu i dokažu nam da se s gašenjem jezika gubi i deo znanja celog čovečanstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

globalizacijajezicimrtvi jezicinaukasociolingvistika
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Draško

    Naravno da nestaju jezici kad su deci nametnute obavezne zakonom škole.