Jonski vetar

Otkako je postalo jasno da povećanje toplote i potrošnje energije znatno utiče na rad procesora (CPU) i njihovu efikasnost, proizvođači centralnih procesora su konstantno u potrazi za "svetim gralom" hlađenja najvažnijeg dela svakog računara. Najnovija istraživanja koja su rađena na Univerzitetu Pardju (Purdue), koje je finansirao "Intel", dovelo je do pojave prototipa novog sistema, koji povećava efikasnost hlađenja procesora i do 250 puta u odnosu na dosadašnje sisteme.
Za hlađenje procesora u ovom prototipu upotrebljene su dve elektrode, koje su udaljene jedna od druge 1 cm, a potpomognute su i standardnim ventilatorom. Nakon što se između elektroda uspostavi razlika potencijala od 1.000 V, elektroni na svom putu od katode prema anodi jonizuju vazduh, odnosno sudaraju se s molekulima vazduha, izazivajući njihovo kretanje, što dovodi do pojave efekta poznatog kao jonski vetar, koji pospešuje hlađenje procesora. Pri ovakvom načinu hlađenja ne dolazi do smanjenog protoka vazduha za molekule koji se nalaze blizu površine samog procesora, a što je boljka običnog vazdušnog hlađenja i što mu ograničava efikasnost.
Po tvrdnjama naučnika koji su radili na razvoju prototipa, ovakav način hlađenja povećava efikasnost hlađenja i do 250% u odnosu na konvencionalno vazdušno hlađenje. Ova metoda je još uvek u fazi razvoja i ispitivanja, a sledeći cilj je da se smanje napon i dimenzije novog sistema. To bi se moglo izvesti korišćenjem više parova manjih elektroda, koje bi kumulativno proizvodile isti protok vazduha. Prve komercijalne sisteme s ovim hlađenjem mogli bismo videti u prodaji za tri godine.
Osnovni razlog za razvoj ovog novog sistema hlađenja je taj što se kod ventilatorskog sistema molekuli vazduha koji su najbliži površini procesora ne pomeraju, to jest, tu je najslabija cirkulacija vazduha. Molekuli koji su dalje od površine kreću se brže, ali je cirkulacija vazduha u podučju oko procesora, gde je i najpotrebnija, ograničena. Tehnologija jonskog vetra omogućava cirkulaciju vazduha direktno preko najtoplijih delova procesora i ima potencijal da znatno poveća stepen hlađenja.
Problem ovog novog sistema hlađenja su zasad relativno velike dimenzije, kao i opasnost po život zbog rizika od strujnog udara, ali daljim razvojem ove tehnologije ti problemi će se verovatno prevazići, pa ćemo biti u mogućnosti da uživamo u blagodetima nove tehnologije i da napokon ne razmišljamo o tome da li će nam računar nesmetano raditi u dugim toplim danima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cpuhlađenjejonski vetarkompjuteriprocesor
Komentari (0)
Dodaj komentar