Još jedan mobilni za klince

Mobilni telefoni odlično mogu da posluže kao pomoć roditeljima u savladavanju briga i strahova za decu kada se ona ne nalaze u njihovoj neposrednoj blizini. Modeli specijalno namenjeni takvoj komunikaciji već su se pojavljivali na tržištu. Iako se predstavljaju kao mobilni telefoni za decu, moglo bi se reći da su više namenjeni roditeljima nego deci. Nov uređaj te vrste predstavila je kompanija LeapFrog. Ona se uglavnom bavi dizajnom proizvoda iz oblasti obrazovanja. Ovaj novi proizvod – mobilni telefon za klince, nazvan je TicTalk, a kompanija LeapFrog ga je realizovala u saradnji s kompanijom Enfora (koja je napravila hardverski deo uređaja).

TicTalk je simpatičnog i jednostavnog dizajna. Namenjen je deci od šest i više godina. Ima samo osnovne funkcije neophodne za ostvarenje komunikacije između roditelja i dece. One su potpuno podređene bezbednosti deteta i obuhvataju samo strogo kontrolisane kontakte. Podrazumeva se da te kontakte određuju (biraju i podešavaju) roditelji. Dete može biti pozvano samo sa unapred definisanih telefonskih brojeva, kao što i samo može pozivati samo odabrane brojeve (podrazumeva se da su mamin i tatin broj prioriteti). Takođe, može se unapred definisati i vreme kada će se ti pozivi obavljati.

Za obavljanje tih jednostavnih funkcija ovom uređaju nije potrebna tastatura (on je i nema). Dete treba samo da nauči da pritisne nekoliko tastera na uređaju. Pored kontrole tipa „šta radiš, jesi li doručkovao, šta i koliko si pojeo“ i slično, roditelji mogu svojim mezimcima slati i tekstualne poruke kako bi ih podsetili na određene obaveze (na primer, na domaći zadatak). Deca takođe mogu slati poruke, ali samo na određene dozvoljene brojeve. Telefon sadrži spikerfon radi lakšeg komuniciranja, a uz njega se isporučuje baterija za napajanje koja se može dopunjavati, USB kabl i uputstvo za rukovanje prilagođeno deci.

Pored komunikacionih namena ovaj telefon ima i obrazovnu funkciju. Kompanija LeapFrog, u skladu sa svojom delatnošću, nudi nekoliko obrazovnih igara iz oblasti matematike, čitanja i jezika, prirodnih i društvenih nauka. Telefon je predviđen za GSM područje mobilne telefonije, a na tržištu je dostupan od avgusta ove godine po ceni od oko 100 dolara. Kompanija LeapFrog nudi pre-paid uslugu po ceni od 25 dolara za 100 minuta razgovora. Na telefonu se može podesiti pokazivanje iskorišćenih minuta, a dete može da bude nagrađeno dodatnim minutima za dobro ponašanje.

Prema svemu tome može se reći da je sigurnost, zabava i učenje moto ovog proizvoda. On je reklamiran kao proizvod koji roditeljima smanjuje brigu o deci, a klincima omogućava slobodu komuniciranja. Prva konstatacija je svakako u redu, ali šta reći o drugoj? Roditelji biraju koga i kada deca mogu da pozovu, kada mogu biti pozvana, bombarduju ih proverama, uputstvima i obavezama i ništa im ne može izbeći kontroli. Teško da se to može nazvati slobodom komuniciranja!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar