Jošinori Ošumi, japanski naučnik dobitnik Nobela za oblast medicine (video)

Japanski naučnik Jošinori Ošumi dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu zbog otkrića povezanosti razgradnje i reciklaže ćelijskih komponenti.

Institut u Karolini nagradio je Jošinorija za „sjajne eksperimente“ sprovedene 1990 godine na autofagiji, sistema kojom ćelije recikliraju svoj sadržaj, prenosi AP.

Prekidanje autofagije je povezano sa raznim bolestima menju kojima su Parkinsonova bolest, dijabetes i rak, navodi instituut.

Iako je ovaj koncept poznat više od 50 godina, njegov značaj je promenjen nakon istraživanja Jošinorija Ošumija 1990, saopštio je Institut u Karolini.

Ošumi je rođen 1945. godine u Fukuoki u Japanu. Trenutno je profesor na Insitutu za tehnologiju u Tokiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Jošinori OšuminaukaNobelova nagrada
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nikola Trifunović Akademik akademije RAS

    Pogrešno dodeljena nagrada. Jurnal of Health Science 2(2014) 270-283, ,,Breathing Enable the Magnetic Properties of Erythrocytes (Hem Fe) Oxygen, Cells and Carbondioxide,,. U ovom radu žurnala ojašnjena je geneza maligne neoplazme (Neo). U Journal of Pharmacy and Pharmacology 4 (2016) 574-582 objavljen je rad:,,Cause of Autoimmune Diseases:Anomalous Magnetic Fields,, u kome je ukratko objašnjen rad imunološkog sistema i nastanak autoimunih bolesti.Takođe je objavljen rad u žurnalu Open Access Library Journal sa naslovom ,,The Effect of Abomalous Magnetic Fields on Malignant Diseases ,,.Ovaj rad u potpunosti objašnjava nastanak Neo. Kada se ovi radovi shvate razumeće se veliki promašaj Komiteta za dodelu Nobelovih nagrada za medecinu. Koji su: 1966 god. dodeljena Nobelova nagrada za otkriće virusa koji izaziva tumore, što je pogrešno virus je posledica prisutnog Anomalijskog magnetnog polja, a to polje je jedini uzrok Neo. Sledeća Nobelova nagrada je bila za otkriće enzima telomeraze kao faktora produžetka telomera. Što je opet greška telomeri se produžuju po magnetnom kodu dok postoje magnetne sile u telomerima. Kada se umanje magnetne sile sekvenci telomera ljušte se i magnetne sile telomera se smanjuju na kraju ćelija ugine. Ove godine dodeljena je Nobelova nagrada za ,, protein,, autofag koji postoji saamo zahvaljujući magnetnom kodu koji ga je izgradio u obliku molekulskih povezanosti. Svi dogadjaji u ćelijama se odvijaju po magnetnom kodu a bolesti kao što su kancer, dijabetes melitus, autoimue bolesti, parkinsonova bolest. Staropst jee objašnjena u radu o autoimunim bolstima i isključivi je uzrok starenja smanjivanje vmagnetnih osobinan jedra ćelije i prirodna arterioskleroza. Što se tiče recikliranja svog sadržaja i to se odvija po magnetnom kodu koji čuva supstance koje su nophodne za ponovnu upotrebu.