Kako do News servisa?

Kao i za svaku od pogodnosti i servisa koje nudi Internet, i za News servis potrebni su vam odgovarajući programi. Programi potrebni za News vrlo su slični e-mail klijentima (programima za korišćenje e-mail servisa), a često jedna aplikacija ima objedinjene funkcije za oba servisa. Pa tako i sa samim Windows-om dolazi besplatni klijent za oba servisa – Outlook Express. Istovremeno, začuđujuće je da korišćenje News servera nije podržano od strane „pune“ aplikacije Microsoft Outlook-a. Pa tako, ako za mail koristite Outlook za praćenje News grupa, biće vam potreban i Outlook Express, ili neki sličan program.

Osim News programa i obične Internet konekcije za pristup diskusionim grupama nije vam ništa više potrebno. Ali, za redovno funkcionisanje, potrebno je da podesite određene parametre u okviru News aplikacije. Ovde se prvenstveno misli na izbor News servera i njegovih parametara, jer na Internetu postoji ogroman broj servera koji nude ovaj servis. Po pravilu, najbolje je koristiti server vlastitog Internet provajdera, jer se ovo u praksi pokazuje kao najbolje rešenje (najbrži link). Od svog provajdera u propratnoj dokumentaciji dobićete i sve parametre vezane za News servis, a ako ovakvog materijala nema, potražite informacije na sajtu provajdera, ili preko tehničke podrške.

Nakon podešavanja News servera, program će automatski skinuti spisak svih dostupnih grupa sa servera. Pošto se uglavnom radi o velikom spisku (u proseku oko nekoliko hiljada grupa), skidanje spiska može da potraje nekoliko minuta. Nakon ovoga, pojaviće se dijalog u kome ćete videti ceo spisak dostupnih News grupa. Na vama ostaje da iz spiska izaberete grupe koje vas zanimaju, odnosno da se pretplatite na njih. Ovo „pretplata“ (subscription), ne znači da treba nešto dodatno da plaćate, već je to samo izraz za izbor grupe. Nakon toga, na radnoj površini programa videćete samo grupe na koje ste se pretplatili. Samim tim biće vam dostupne i sve poruke koje se nalaze u datim grupama, a moći ćete i da na iste diskusione grupe odašiljete sopstvene poruke. Tokom vremena formiraju se i nove grupe, a News program će vas svaki put obavestiti o ovoj grupi, tako da ćete moći i na njih da se pretplatite ako vas zanimaju. Takođe, u svakom trenutku možete se vratiti na dijalog za izbor grupa iz velikog spiska, gde se možete pretplatiti na neku dodatnu grupu ili otkazati pretplatu izabranim diskusionim grupama.

Kada je reč o čitanju poruka (praćenje diskusija), to je najbolje da radite u off-line režimu, a ne dok ste konektovani na Internet. Svi News programi imaju mogućnost obeležavanja poruka koje želite da iščitate. Jednostavno obeležite sve poruke za „skidanje“ sa grupa, konektujte se na Internet, prikačite se na server a ostalo će odraditi News program. Nakon završetka, diskonektujte se i mirno iščitajte sve skinute poruke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar