Kako izabrati digitalnu kameru? (II deo)

Nastavljamo sa upoznavanjem osnovnih parametara koje treba imati u vidu kada nabavljate novu digitalnu kameru.

  • Medijum za smeštanje snimaka
    Sve digitalne kamere moraju imati skladišni prostor gde će odlagati snimljene fotose, pa tako imamo nekoliko vrsta ovih "skladišta". Većina kamera koristi SmartMedia kartice ili slične memorijske kartice. Ove kartice, čija je veličina otprilike kao četvrtina veličine kreditne kartice, može da skladišti 64MB slika, tako da na ovu karticu može da se smesti popriličan broj fotosa u nešto nižoj rezoluciji. Međutim, pošto većina korisnika ne poseduje čitač ovakvih kartica, biće potrebno da povremeno prebacite slike sa kartica na PC kako biste oslobodili prostor za nove snimke. Download slika podrazumeva instalaciju potrebnog softvera na vaš PC i povezivanje kamere kablom sa PC-jem, i to preko serijskog ili USB porta. Proizvođač digitalnih kamera Sony npr. izumeo je novi način za skladištenje slika, koji je implementiran u njixovu liniju aparata "Mavica". Kod ove linije, slike se direktno smeštaju na standardnu floppy disketu ili mini-CD (u zavisnosti od modela). Prednost ovog načina skladištenja je jeftinoća ovakvog "filma" i brzo prebacivanje slika na PC, bez potrebe za dodatnim uređajima i instalacijama.
  • Tip/rok upotrebe baterija
    O ovom parametru bi trebalo da povedete možda i najviše računa. Neke kamere (npr. Sony Mavica) isporučuju se sa litijum-jonskim baterijama, koje mogu da se dopunjavaju. Kada se ovakve baterije istroše, jednostavno ih prikačite na odgovarajući punjač, i nakon jednog sata možete ponovo u akciju. Ipak, većina kamera je opskrbljena sa standardnim AA baterijama, koje ćete u slučaju frekventnije upotrebe aparata morati da menjate svakih nekoliko dana.
  • Cena
    Budite spremni da za kvalitetniju kameru pripremite najmanje oko 450 evra. A neke od kvalitetnijih digitalnih kamera mogu da koštaju i po nekoliko hiljada evra. Ali ovakve kamere su namenjene samo profesionalcima, kojima su potrebni veoma detaljni snimci.

Naše preporuke su: za slike srednje rezolucije namenjene web-u izaberite neku od Sony Mavica kamera. Lake su za upotrebu, lako se manipuliše slikama i imaju baterije koje se dopunjavaju. Tako recimo možete nabaviti i nešto jeftiniju Mavica-u, model MVC-FD73, koji staje ispod 400 evra, a generiše slike u razoluciji 640 x 480 piksela.

Ukoliko želite kameru visoke rezolucije, možemo vam preporučiti nešto od Nikon Coolpix linije kamera. Možete nabaviti recimo model Coolpix 990, koji staje od 500 do 900 evra, ali daje snimke veoma visoke rezolucije (2048 x 1536 piksela).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar