Kako je formiran Zemljin satelit?

Prema tvrdnjama naučnika iz američke agencije za svemir – Nase (NASA), Zemljin satelit Mesec nastao je prilikom sudara nekog velikog nebeskog tela sa Zemljom pre oko 4,6 milijardi godina. Stručnjaci američke Agencije za svemirska istraživanja ističu da se fenomen dogodio pre 4,6 milijardi godina, kada se jedan objekat veličine Marsa sudario s tada još "mladom" Zemljom, u tom trenutku starom "svega" 50 miliona godina i ne tako čvrstom kao danas.
Najveća kolizija u istoriji dovela je do stvaranja oblaka kamenja "raspršenog" oko naše planete koji se postavio u orbitu. Oblak se vremenom ohladio, a kamenje u njemu se sakupilo i formiralo ono što danas zovemo Mesecom.
U Nasi naglašavaju da je udar bio toliko jak da je doveo do oslobađanja toplote i energije od kojih je nastao okean magme koji je sadržao vodu. Po mišljenju naučnika američke svemirske agencije, voda je isparila u vulkanskim erupcijama, a magma je prilikom hlađenja formirala sloj kamenja ispod kore.
Naučnici su zaključili da na Mesecu ima mnogo više vode nego što se verovalo, ali da se ona nalazi duboko ispod njegove površine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mesecnaukasatelitsudarzemlja
Komentari (0)
Dodaj komentar