Kako je nastao Sunčev sistem?

U ovoj rubrici ste već mogli da se informišete o pronalasku meteora koji je pao u oblast kraj jezera Tagish, na severu Kanade (vidi članak „Misteriozni meteorit“). Odmah po otkriću, oko Tagish Lake meteora se podigla velika „prašina“, jer je to bio prvi meteor takvog sastava koji nije uništen dejstvom toplote, i na taj način izgubljen za nauku. Ono što je vrlo značajno je činjenica da svemirski objekat pripada drevnoj vrsti, koja u sebi nosi organska jedinjenja koja mogu da odgovore na mnoga pitanja u vezi nastanka Sunčevog sistema, ali i života na Zemlji.

Meteor je pronađen 18. januara i od tada je izvršeno mnogo ispitivanja čiji su zaključci da je u pitanju još senzacionalnije otkriće no što se mislilo. Rezultati ispitivanja, objavljeni u časopisu „Science“, ukazuju na činjenicu da meteor sadrži materije starije od svih dosad pronađenih u „kamenju“ palom sa neba. U pitanju je potpuno nova, dosad nepoznata klasa jedinjena na bazi ugljenika, ostacima pre-solarne magline iz koje je nastao Sunčev sistem, a zatim i život.

Koristeći svedočenja očevidaca pada, fotografije, video-snimke i satelitske podatke, naučnici su izračunali odakle je meteor došao. U pitanju je središte pojasa asteroida koje se nalazi na otprilike pola puta između orbita Marsa i Jupitera, prostoru koji je udaljen 300 do 600 miliona kilometara od Sunca.

Analize su pokazale da ovi ostaci meteora sadrže tzv. nanodijamante, ustvari sićušne ostatke zvezdane materije koji su sačinjavali maglinu, oblak gasova i prašine iz kojih je nastao Sunčev sistem. Upravo bogatsvo takvom materijom čini ovaj nalaz izuzetno značajnim i interesantnim za naučnike. Na važnost otkrića ukazuje i činjenica da je oko 20 laboratorija širom sveta zatražilo delove meteora i dozvolu da sprovede svoje analize i ispitivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar