Kako odabrati prenosni računar (1)

Prenosni računari su u modi, bilo da se govori o takozvanim laptop ili noutbuk računarima. Lakše ih je koristiti u stanu, lakše ih je preneti na drugu lokaciju, a sada više nisu ni tako skupi. Samo, prilikom kupovine treba voditi računa o nekim sitnicama; naravno, to zavisi od vaših želja i mogućnosti. Prenosni računari poslednjih godina uzimaju maha, a od ove godine se očekuje da bude godina prenosnih računara, tačnije da se proda više ovih računara nego klasičnih stonih. Da li će se to i dogoditi ostaje da vidimo u poslovnim izveštajima kada se godina završi, ali taj podatak i nije toliko važan, važan je trend kupovine prenosnih računara koji utiče na njihovu cenu i ponudu na tržištu.
Pre kretanja u kupovinu najvažnije je definisati za šta će vam služiti prenosni računar, jer će od toga zavisiti prvenstveno njegova cena, ali i uspešnost kupovine, kao i zadovoljstvo zbog korišćenja takvog računara. Računari za surfovanje internetom i kancelarijske poslove biće znatno jeftiniji od računara na kojima će se obrađivati fotografije ili video, ali će u isto vreme obrada videa ili fotografija biti prava muka na preslabom računaru. Ovde vam nudimo podelu prenosnih računara u nekoliko osnovnih kategorija, prvenstveno prema njihovoj nameni i pripadajućoj ceni, s osvrtom na šta treba paziti prilikom kupovine.
U najjeftiniju kategoriju spadaju prenosni računari namenjeni lakim kancelarijskim poslovima, kao što su obrada teksta, rad s tabelama i pregledanje internet stranica. Kod njih se ne pazi na masu i mogu imati dosta slabije performanse. Najčešće se u njih ugrađuju slabiji i jeftiniji procesori, nešto manje memorije, integrisani su im grafički čipovi i ugrađene baterije prosečnog kvaliteta. Nažalost, većina prenosnih računara iz ove kategorije ima dosta loše tastature, iako će kucanje na njima biti najčešća radnja, pa na to treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Postoji dovoljno modela koji imaju vrlo dobre tastature. Nabavna cena ovih računara počinje već od 400 evra i trebalo bi da se kreće do maksimalno 650 evra, jer se toliko isplati dati za računar ove kategorije.
Prenosni računari za opštu upotrebu u kućnim uslovima nastavljaju se na kategoriju osnovnih prenosnih računara, od njih se jedino traži nešto više memorije, što veći hard disk, što više USB priključaka i, po mogućnosti, TV izlaz. Ovi računari će obavljati isti posao kao računari iz prethodne kategorije, s tim da će se u njih skladištiti fotografije, a ponekad će morati pokrenuti neki film ili seriju. Posebnu pažnju treba obratiti na količinu memorije ugrađene u ove prenosne računare, pogotovo ako dolaze s operativnim sistemom Windows Vista. U slučaju da imaju jedan gigabajt memorije ili manje, svakako preporučujemo nadogradnju, to jest dodavanje memorije. U slučaju da računar nema dovoljno memorije, ne treba tražiti drugi model, već je dovoljno dokupiti dodatnu memoriju i ugraditi je već prilikom kupovine, kod prodavca. Njihova cena počinje već oko 400 evra, a ne isplati se dati više od 650 evra za jedan takav računar.
Poslovni računari zahtevaju malo više snage i ne mogu se zadovoljiti oslabljenim procesorima i manjom količinom memorije. Preporučujemo izbor onih s neintegrisanom grafičkom karticom, ali samo ako se posao sastoji od grafički intenzivnih operacija. Kod poslovnih računara je vrlo verovatno da će često biti prenošeni, zato valja obratiti pažnju i na njihovu masu; prosek u ovoj klasi je oko 2,5 kilograma. Korisnici koji će svaki dan nositi svoj računar trebalo bi da gledaju da im masa bude ispod dva i po kilograma. Neki proizvođači imaju praksu stavljanja refleksivnih ekrana na svoje prenosne računare. Kontrast i prikaz boja je kvalitetniji na takvim ekranima, ali je na njima nemoguće raditi kada je izvor svetla iza korisnika, pa se preporučuje da izbegavate takve ekrane na računarima koji se često nose i postavljaju na improvizovana radna mesta. Pored poslovnih ljudi, prenosni računari u ovoj kategoriji odgovaraće i studentima, najviše zbog njihove mobilnosti i snage. Ako fakultet nije usko povezan s radom na računarima, poslužiće i računar za opštu kućnu upotrebu, ali treba imati na umu da oni imaju veću masu. Poslovni prenosni računari koštaju od 900 evra pa naviše, a gornje granice nema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izborkomjuterikompjuterilap top
Komentari (0)
Dodaj komentar