Kako odabrati prenosni računar (2)

Najskuplji prenosni računari su oni na kojima se mogu igrati najnovije igre. Zbog performansi je skoro u potpunosti žrtvovana prenosivost, pa takvi računari dosežu masu od pet kilograma i više. Igrači bi trebalo da biraju računare sa snažnim grafičkim karticama, koje će prepoznati po istim imenima kao i one za stone računare, samo s oznakama Go ili Mobile. Korisnici koji žele da nabave prenosni računar koji je više orijentisan ka multimediji, treba da gledaju da on ima velik broj USB priključaka, eventualno TV prijemnik, Blu-ray optičke diskove, a i da ima dovoljnu količinu video memorije (128 MB i više). Veliki diskovi, puno memorije, veliki monitori i jaki procesori, kao i neograničen vek trajanja baterije zaštitni su znak ove kategorije prenosnih računara, uz izuzetno visoku cenu. Cene će se kretati od 1.500 evra pa naviše, s tim da manji broj modela ima cenu bližu sumi od 1.500 evra.
U kategoriju super prenosnih računara ubrajaju se oni kojima su najvažnije osobine masa i dimenzije, s tim da moraju biti što manji, čime računar postaje pogodniji za transport. Ova kategorija računara oduvek je spadala među najskuplje, ali odnedavno to više nije. Asus je sa svojim Eee PC-jem započeo revoluciju i sada ga sledi veliki broj proizvođača. Trenutno je, pored Asusa, u ovoj kategoriji malih i jeftinih prenosnih računara najzastupljeniji HP. Asusovi mali računari su jeftiniji, ali i slabiji od HP-ovih, pa izbor između ta dva proizvođača određuju performanse koje zadovoljavaju vaše potrebe. Korisnici koji žele jače performanse od jeftinih ultra prenosnih računara neka se spreme da izdvoje priličnu sumu novca za svoj računar, a prilikom izbora neka paze na masu računara, da ona ne bude veća od 1,5 do 1,8 kg. Jeftini super prenosni računari koštaju od 350 do 700 evra, a za neki računar van ove kategorije biće vam potrebno verovatno 1.500 evra i više.
Većina prenosnih računara isporučuje se s operativnim sistemom; u 99 odsto slučajeva radi se o jednoj od verzija Microsoft Windows operativnog sistema. Ako planirate da koristite Windows kao operativni sistem na svom računaru, preporučujemo da ga kupite, u verziji koju želite ili vam treba, zajedno s prenosnim računarom. Prednosti takve kupovine su višestruke. Prva je da će u takvom paketu operativni sistem koštati mnogo manje nego u maloprodaji, a druga je da je proizvođač prenosnog računara sigurno pripremio sigurnosne kopije prve instalacije računara sa svim drajverima na mestu, i uključio softver za jednostavno osvežavanje operativnog sistema i drajvera.
Prilikom kupovine pametno je informisati se o tačnim uslovima garancije na vaš prenosni računar, kao i dostupnosti servisa. Za vrlo male razlike u ceni neki modeli nude bitno dužu garanciju u slučaju kvara. Kvarovi na prenosnim računarima mogu biti vrlo skupi, jer je zbog načina na koji su takvi računari sklopljeni dosta komponenti spojeno s matičnom pločom. I na kraju, ne čekajte nešto fenomenalno što je proizvođač najavio za sledećih šest meseci, jer će tada opet biti najavljen noviji model s još boljim mogućnostima, a vi ste sebi uskratili mesece korišćenja računara. Čekanje nečega novog i jeftinijeg nema smisla – prenosni računar kupite onda kada vam treba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izborkompjuterilap top
Komentari (0)
Dodaj komentar