Kako spakovati 5 GB u PC karticu?

Toshiba, izgleda, ima odgovor na pitanje iz naslova. Oni su uspeli da svoj disk od 5 GB smeste u modul Type II PC Card, a ovo dostignuće moglo bi biti od velikog značaja za industriju handheld računara i drugih prenosivih digitalnih, a posebno multimedijalnih, uređaja (zamislite samo, 5 GB MP3 muzike!!!).

Ovaj disk ima veći kapacitet od DVD-a na kom je moguće pohraniti 4,7 GB, a čak je pet puta veći od IBM-ovog Microdrive, čiji 1 giga u poređenju sa Toshiba-inih 5, izgleda mizerno. Doduše, MD je dvostruko manji i moguće ga je ugraditi u memorijsku karticu formata Compact Flash, a lako staje čak i u džep (ovo za slučaj da spadate u ekscentrike koji vole da nose minidiskove po džepovima, a uz to imate dovoljno para da ne strahujete zbog rizika da isti “ispusti dušu” u međuvremenu). Pored toga, Toshiba PC Card je težak čak 55 grama, dok je Microdrive “lak kao pero” – svega 16 grama.

Do sada, većina čvrstih diskova formata PC Card je bila smeštena u module Type III koji zapremaju prostor dvaju modula Type II. Još prošle godine Toshiba je izbacila disk u ovom formatu, ali je kapacitet tada iznosio svega 2 GB.

Nova kartica pod “šifrom” PAMHD005 se u Japanu prodaje već od druge polovine jula, a cena joj je oko 400 dolara. Sadrži jednu ploču prečnika 4,5 cm, mehanizam sa dvema glavama i vrti se ugaonom brzinom od 3.990 min-1. Prosečno vreme pristupa je 15 ms, a brzina prenosa 5,2 MB/s.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar