Kapsula Spejseksa napustila MSS sa četiri astronauta

Kapsula Spejseksa (SpaceX) sa četiri astronauta krenula je kasno sinoć sa Medjunarodne svemirske stanice (MSS) i svoj drugi let ta privatna kompanija planirala je da završi sletanjem na Zemlju tokom noći što je retkost.

Bilo bi to prvo sletanje američke kapsule po mraku otkako se posada Apola 8 vratila sa Meseca 1968. godine.

Astronauti NASA Majk Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volkeri i japanski Soiči Noguči, uputili su se kući u istoj kapsuli Dragon kojom su prošlog novembra odleteli na svemirsku stanicu. Očekivalo se da će povratak trajati samo šest i po sati.

Spejseks je ciljao da sleti oko tri ujutro u Meksički zaliv u blizini obale grada Panama na Floridi, a obalska straža je zbog mraka postavila dodatne patrole i reflektore.

Hopkins, komandant svemirske letelice, lansiran je u orbitu sa posadom 15. novembra iz NASA Svemirskog centra Kenedi.

Četiri astronauta trebalo je već da se vrati na Zemlju, ali snažni vetar zadržao ih je na svemirskoj stanici još nekoliko dana duže.

Odlaganje poletanja sa MSS omogućilo je Gloveru da u petak proslavi 45. rodjendan u svemiru.

Na MSS ostalo je sedam astronauta: trojica Amerikanaca, dva Rusa, Japanac i Francuz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Još da neko i poveruje da je neki silos takvog tipa uopšte stigao do svemira…pa još da je nosio i tzv. astronaute, pa to nema ni u Diznijevim crtaćima više.Sve te kante su im eksplodirale, a sad odjednom astronauti lete i jednoj od kanti, pa nema te bajke da poverujemo.