Katolički Božić – moguća iznenađenja

Kriz je ime virusa koji već dugo luta mrežom i koji se pojavio avgusta 1999. godine. Njegovo poreklo nije poznato, ali se zna da se aktivira svakog 25. decembra, odnosno na katolički Božić. Zato antivirusne kompanije i upozoravaju korisnike njihovih softverskih paketa da obrate pažnju na update-ovanje svojih antivirusa i izbegnu moguća neprijatna iznenađenja u toku predstojećih praznika.

Podmukli Kriz inficira .exe fajlove, ali i modifikuje sistemski fajl KERNEL32.DLL, što predstavlja opasnost po BIOS. Rezultat: nemoguće podizanje sistema, kompjuter postaje „zaključan“ i neupotrebljiv. Zanimljivo za ovaj virus je to da u kompjuteru može da provede i čitavu godinu, a da ne otkrije svoje postojanje bilo kakvim simptomima. On čeka svojih „pet minuta“ – 25. decembar, dan kada ljudi širom planete razvezuju mašnice na svojim poklonima.

Pomenuti virus je u toku proteklih godinu dana doživeo mnoge modifikacije, pokušavajući da „zavara trag“, ali antivirusne laboratorije vredno rade i imaju za njega spreman lek. Zato i upozoravaju svoje korisnike da antiviruse „osveže“ i da se na pravi način pripreme za opušteni ulazak u naredni milenijum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar