Kerbango: Internet radio-aparat

Sve je više kućnih aparata koji se proizvode sa ugrađenom mogućnošću pristupa Internetu. Najnoviji u seriji takvih prozvoda je radio-aparat kompanije Kerbango, koji će se u SAD naći na tržištu u decembru mesecu.

„Kerbango izgleda kao radio i radi kao radio, ali, ustvari je to Internet-radio, tako da umesto 20-tak, možete da „uhvatite“ više od 20.000 radio-stanica“, reklamira svoj proizvod predsednik kompanije. Proizvodu za to ne treba pomoć kompjutera, već se ovaj aparat priključuje direktno na telefonsku liniju ili ethernet-priključak, i na taj način pristupa Internetu.

Aparat koji izgleda kao „staromodni“ radio, u sebi sadrži Motorola/IBM procesor na 81 MHz i Hard Hat Linux operativni sistem. Vrednost uređaja je i u njegovoj „dvosmernosti“ pošto možete da glasate za pesme koje slušate, kupujete albume ili karte za koncerte. Kada je Kerbango priključen na Internet, nema nikakvog potenciometra za pronalaženje stanica, niti morate da ukucavate Internet-adresu. Aparat se automatski priključuje na besplatni servis kompanije-proizvođača, koji vas „snabdeva“ menijem sa opcijama. Birate vrstu muzike koja vas interesuje, a zatim i određenu stanicu. Kada se sa Interneta isljučite, Kerbango postaje uobičajeni AM/FM prijemnik sa digitalnom skalom.
<P ALIGN=JUSTIFY. Zasad, ovaj aparat može da reprodukuje MP3 i RealAudio "signale", što pokriva 80% postojećih radio-stanica na Internetu, a Kerbango može da se poveže i sa hi-fi uređajem i, na taj način, poboljša "ugođaj".

Ovaj, kao i nekoliko drugih uređaja „obogaćenih“ Internetom, predstavljaju prethodnicu tendencije da apsolutno svi sadržaji – govor, radio, televizija, filmovi – budu dostupno putem IP-protokola, koji će u budućnosti, verovatno, potpuno zameniti tradicionalne načine „isporuke“ informacija i sisteme koji su trenutno u upotrebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar