Kina izgradila rekordno veliku konstrukciju za bušenje na dubini

Kina je završila izgradnju rekordno velike konstrukcije za bušenje u dubokim vodama u južnoj provinciji Guangdong, saopštila je 12. Marta Kineska nacionalna naftna korporacija (CNOOC).

Haiđi-2 konstrukcija od 338,5 metara će raditi na prosečnoj dubini od 324 metra. Teška je  37.000 tona, I obara azijske rekorde po visini, težini, operativnoj dubini i brzini izgradnje, saopštila je kompanija, prenosi Sinhua.

Reč je o vrsti konstrukcije koja se pričvršćuje za morsko dno i služi kao temelji za postrojenja za proizvodnju nafte i gasa na moru.

Haiđi-2 koristi novorazvijenu čeličnu ploču ultra-visoke čvrstoće od 420 megapaskala koja se smatra inovativnim i isplativim laganim projektom za velike okeanske platforme, kaže Fu Dianfu iz istraživačkog instituta CNOOC.

Ova kosntrukcija je takođe dokaz posobnosti Kine  da napravi ultra-velike fiksne konstrukcije u dubokoj vodi na dubinama od preko 300 metara, rekao je Vang Huoping, inženjer u ogranku kompanije u Šendženu.

Očekuje se da će Haiđi-2 uskoro biti instaliran na naftnom polju u morskom području basena ušća reje Pearl u Južno kinesko more

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar