Kina planira više od 60 lansiranja u svemir tokom 2023. godine

Kina je planirala više od 60 svemirskih lansiranja za 2023. godinu.

Kako prenosi Sinhua, očekuje se da će Kineska korporacija za vazduhoplovno-kosmičke nauke i tehnologiju (CASC) imati više od 50 lansiranja, a druga kineska svemirska preduzeća imaće više od 10 lansiranja.

Među njima, rakete nosači „Dugi marš“ (Long March)- 2F i „Dugi marš“ (Long March) 7 će obavljati misije za rad kineske svemirske stanice, koja je u redovnom radu i koja je ušla u prvu fazu primene i razvoja.

Očekuje se da će 2023. godine nova modifikovana verzija rakete-nosača „Dugi marš“ (Long March)-6 imati svoj prvi let. „Dugi marš“ (Long March) 6, sa pogonom na tečno gorivo napravljeno od tečnog kiseonika i kerozina, prva je kineska raketa-nosač koja koristi netoksično gorivo i gorivo koje ne zagađuje.

PR-1 je trenutno najveća kineska raketa na čvrsto gorivo. Prošlog jula, PR-1 je uspešno poslao šest satelita u njihovu unapred podešenu orbitu. Očekuje se da će PR-2 biti lansiran u prvoj polovini 2023. godine.

Kina će 2023. godine nastaviti da promoviše svoje projekte istraživanja Meseca i planeta i sprovodiće razvoj lunarne sonde Čang’e-7, Marsove sonde Tianven-2 i drugih modela.

Na dan 3. januara navršilo se  četiri godne od kada je lunarna sonda Čang’e-4 sletela na Mesec. Čang’e-4 je i dalje jedina lunarna misija koja je izvršila uspešno meko sletanje na drugu stranu Meseca i izvršila zadatke istraživanja. Lunarni rover Jutu-2, ili Zec od žada-2 (Jade Rabbit-2) je u dobrom stanju i prešao je 1.455 metara na suprotnoj strani Meseca od 3. januara..

Čang’e-6 treba da prikupi uzorke sa druge strane Meseca i vrati ih na Zemlju oko 2025. Ako uspe, biće to prvi put da čovečanstvo postigne takvu misiju.

Čang’e-7 će sleteti na Južni pol Meseca i imati prelet za traženje vode u pećinama na južnom polu Meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar