Kina sprovodi istraživanje u orbiti o proizvodnji ljudskih krvnih zrnaca

Tajkonauti Šendžou-15 (Božanski brod) postigli su mnoge značajne prve korake tokom svog 186-dnevnog svemirskog putovanja, a jedan od njih bilo je naučno istraživanje o proizvodnji ljudskih krvnih zrnaca u ranoj fazi sprovedeno na kineskoj svemirskoj stanici u orbiti, piše Sinhua.Nakon što je teretni brod Tiandžou-6, ili „Nebeski brod“, pristao na svemirsku stanicu Tiangong u maju, tajkonauti Šendžou-15 pomogli su naučnom timu na licu mesta da u orbiti izvede šest do 15 dana eksperimenata sa ćelijskom kulturom.

Eksperimenti su uključivali upotrebu pluripotentnih matičnih ćelija koje imaju kapacitet da se samoobnavljaju i održavaju potencijal da se razviju u druge tipove ćelija. Oni su odličan izvor ćelija za regenerativnu medicinu, koja se fokusira na regeneraciju ljudskih ćelija, tkiva i organa za obnavljanje normalnih funkcija oštećenih starenjem, bolešću ili nesrećom.

Pre povratka na Zemlju, posada Šendžou-15 sprovela je eksperiment da diferencira hematopoetske matične ćelije nalik na kaldrmu, koje mogu da proizvode krvna zrnca.

Ove matične ćelije su sazrele i izdiferencirale se u grupu krvnih matičnih ćelija koje podsećaju na grozd, rekao je Lei Siaohua, član tima koji je osmislio eksperiment, na Institutu za naprednu tehnologiju Šenžen pri Kineskoj akademiji nauka.

„Postigli smo naš prvi eksperimentalni cilj: po prvi put su krvne ćelije generisane in vitro iz ljudskih embrionalnih matičnih ćelija u svemiru“ , rekao je Lei medijima.

Kineski naučnici su 2017. sproveli istraživanje o proliferaciji i diferencijaciji embrionalnih matičnih ćelija miša na teretnom brodu Tiandžou-1. Rezultati su pokazali da matične ćelije kultivisane u svemiru pokazuju bolji 3D rast od onih na zemlji i održavaju više nivoe pluripotentne ekspresije gena.

Strani naučnici su takođe sproveli istraživanja o rastu matičnih ćelija i regeneraciji tkiva tokom svemirskih letova poslednjih godina, uključujući istraživanje o matičnim ćelijama krvi za astronaute koji pate od anemije, što ukazuje da se eksperimenti u orbiti mogu koristiti za istraživanje kako mikrogravitacija poboljšava ljudsko zdravlje, rekao je Lei.

Tri tajkonauta su u nedelju vratila ćelije na Zemlju na svemirskom brodu Šendžou-15.

Lei je rekao da će njegov tim uporediti ćelije proizvedene u svemiru sa ćelijama na Zemlji, u pokušaju da otkrije gene koji utiču na ranu diferencijaciju krvnih ćelija u svemirskom okruženju.Istraživači će nastaviti da sprovode eksperimente o 3D rastu matičnih ćelija tokom budućih teretnih misija Tiandžou-7 i Tiandžou-8.

Jedna od funkcija kineskog svemirskog programa sa ljudskom posadom je potraga za mogućim nastanjivim planetama, rekao je Cang Huaising, glavni istraživač za naučne eksperimente ove stanice, u Tehnološkom i inženjerskom centru za korišćenje svemira u okviru Kineske akademije nauka.

„Svemirsko okruženje ima mikrogravitaciju i visoko zračenje, pa je odgovor na pitanja kako putovati, preživeti i imati decu u takvom okruženju glavni zadatak našeg istraživanja“, rekao je Cang u intervjuu za Sinhuu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar