Kineske i evropske sonde za Mars pomažu u ispitivanju atmosfere blizu Sunca

U periodu kada je bio „gotovo van upotrebe“ 2021. godine, kineski orbiter Tianven-1, zajedno sa Mars Ekspresom iz Evropske svemirske agencije, pomogao je solarnim naučnicima da saznaju više o tome šta se dešava u blizini Sunca.

Tokom perioda od kraja septembra do sredine oktobra 2021. godine, kineski orbiter za Mars doživeo je svoj prvi tranzit prema Suncu, kada je njegova komunikacija sa Zemljom bila značajno poremećena sunčevim zračenjem, prenosi Sinhua.

Marsov Sunčev tranzit je fenomen u kome se Zemlja i Mars kreću ka suprotnim stranama Sunca, pri čemu su svo troje u gotovo pravoj liniji.

Tokom tranzita, Tianven-1 i Mars Ekspres su slali česte signale, omogućavajući radio-teleskopima na Zemlji da ispitaju pod kakvim su uticajem bili ti signali.

Rad koji je nedavno objavljen u žurnalu Astrofizički zapisi (Astrophisical Journal Letters) otkrio je da je 9. oktobra 2021. godine, kada je tačka projekcije crvene planete blizu Sunca bila udaljena od centra Sunca 2,6 puta više od solarnog radijusa, nasilan solarni udar nazvan koronalno izbacivanje mase ( CME) izazvao primetne smetnje u periodu od 10 minuta.

Takođe, otkriveni su koronalni talasi u blizini tačke projekcije, što je fenomen koji odražava kako magnetna polja ograničavaju solarne vetrove, pokazala je studija koju su sproveli naučnici Kineske akademije nauka.

Naučnici su takođe identifikovali primarni solarni vetar velike brzine kada se CME gasio. Sunčev vetar velike brzine otkriven je mnogo bliže suncu nego što se očekivalo, pokazala je studija.

Kineska misija Tianven-1 na Mars, koja se sastoji od orbitera, lendera i rovera, lansirana je 23. jula 2020.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar