Kineski ledolomac Sjuelung 2 krenuo u novu arktičku ekspediciju

Prvi kineski ledolomac, koji je Kina sama napravila, Sjuelung 2 (Snežni zmaj) započeo je 12. po redu arktičku ekspediciju.

Kako je danas objavila Kineska medijska grupa (CMG), to je ujedno i prvo naučno putovanje na Arktik tokom 14. petogodišnjeg plana Kine (od 2021. do 2025. godine).

Istraživački brod je krenuo juče iz Šangaja i očekuje se da će preploviti oko 15.000 milja pre nego što se krajem septembra vrati u luku odakle je isplovio.

Istraživačka ekipa planira da nadgleda more, morski led, atmosferu, mikroplastiku i kiselost okeana na otvorenom moru Arktika putem promatranja plovidbe, snimanja preseka i satelitskog daljinskog istraživanja, kako bi se dobili hidrološki, meteorološki i biološki podaci iz tog regiona.

Naučnici će takodje sprovoditi istraživanja na grebenu Gakel u Arktičkom okeanu kako bi se upoznali sa stvaranjem stena i magme i lokalnim geomorfološkim karakteristikama, što bi dodatno poboljšalo saznanje o prirodnom okruženju na Severnom polu.

Ledolomac, dugačak 122 metra i širok 22,3 metra, sa potiskom od gotovo 14 hiljada tona, sposoban je da plovi 20.000 milja. Takodje, on predstavlja inteligentno polarno istraživačko plovilo koje sadrži brojne tehnološke inovacije.

Kao prvi istraživački brod na svetu sa dvosmernom mogućnošću probijanja leda, Sjuelung 2 može da probije led debljine od čak 1,5 metra. Takodje, može slobodno da se rotira u mestu za 360 stepeni. S naprednom okeanografskom i istraživačkom opremom Sjuelung 2 može da obavlja razne naučno-istraživačke zadatke.

Izgradnja Sjuelunga 2 je započeta krajem 2016. i završena u julu 2019. Brod je u oktobru 2019. iz Šendžena na jugu Kine krenuo na svoje prvo polarno putovanje na Antarktik, gde se pridružio svom sestrinskom brodu Sjuelungu u 36. ekspediciji na ledenom kontinentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar