Kineski sistem za daljinsko detektovanje iz vazduha prikuplja podatke o planinama i glečerima

Kineski sistem daljinske detekcije iz vazduha prikupio je korisne podatke o otkrivanju planinskih glečera kroz kombinovani eksperiment detekcije koji je u toku.

Kineska akademija nauka (CAS) i Univerzitet Vuhan sprovode naučni eksperiment nebo-zemlja kako bi testirali stanje glečera u tibetanskoj autonomnoj prefekturi Haibei u severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghaj, piše Sinhua.

Eksperiment je primenio radare u tri opsega – P-opseg, L-opseg i veoma visoku frekvenciju (VHF) i sproveo 11 letova, među kojima je sedam izvršilo tomografiju i interferometrijsko snimanje a četiri izvelo perspektivno snimanje.

Dobijeno je ukupno 4,6 terabajta validnih podataka.

Eksperiment takođe uključuje posmatranje vidljivog svetla i lidarsko skeniranje površine leda, kalibraciju instrumenata koji se koriste za analizu površine leda, merenje debljine glečera pomoću radara koji prodire u zemlju i sliku trodimenzionalnog oblaka na izuzetno velikoj vizuelnoj udaljenosti.

Dobijeni podaci pokazuju da trodimenzionalna rekonstrukcija može odražavati trend nadmorske visine glečera i graničnih linija između leda i atmosfere, kao i između glečera i stene korita. Istraživači su koristili podatke da ciljaju lokaciju električne anomalije koja je veštački postavljena na dubini od 80 metara u bušotini ledenog jezgra.

Eksperiment je verifikovao sveobuhvatnu tehniku posmatranja karakteristika glečera i testirao izvodljivost zajedničkog P-opsega, L-opsega i VHF eksperimenta. Takođe je prikupio efikasne podatke, koje će podeliti kineski Nacionalni centar podataka Tibetanske visoravni.

Vu Jirong, šef Instituta za istraživanje vazduhoplovnih informacija Kineske akademije nauka, priznao je da VHF radar eksperimenta predstavlja prvi korisni teret za detekciju glečera iz vazduha koji je nezavisno razvio Institut.

To je takođe prvi put da je domaća letelica MA60 sa daljinskom detekcijom preletela iznad 4.500 metara u planinskom području.

Eksperiment je od velikog značaja za razvoj tehnologije detekcije glečera u Kini i naučno istraživanje o globalnim promenama, rekao je Gong Đianja, šef Škole za informacioni inženjering daljinskog ispitivanja na Univerzitetu Vuhan. On je rekao da će to pružiti važnu referencu za naučnu verifikaciju civilnih radarskih satelita sa sintetičkim otvorom P-opsega.

Eksperiment je počeo 20. marta i trebalo bi da se zaključi sredinom maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar