Kinesko čudo za budućnost – novi čip za čitanje misli

Inženjeri korporacije „Čajna elektronik“ i Univerziteta Tianjin kreirali su čip nazvan „Brejn tolker“, sposoban da čita aktivnost ljudskih moždanih vijuga i da to efikasno prevodi, što korisnicima omogućava da kontrolišu računar.

Programeri polažu velike nade u tehnologiju za koju kažu da bi se mogla koristiti u svemu, od zdravstva i obrazovanja do bezbednosti, igrica i zabave.

Tehnologija, poznata kao „mozak-kompjuter interfejs“, ili BCI, teorijski je prisutna već nekoliko decenija, kao i u filmovima i knjigama naučne fantastike, kakvi su „Neuromant“, „Fajerfoks“, „Duh u oklopu“, „Robokap“…

Sada su kineski inženjeri napravili još jedan korak i stvorili BCI uređaj, koji je promovisan prošlog meseca na trećem godišnjem svetskom kongresu obaveštajnih službi u Tianjinu.

Direktor Akademije medicinskog inženjerstva i transnacionalne medicine na Univerzitetu u Tianjinu Ming Dong objasnio je da čip „Brejn tolker“ funkcioniše tako što identifikuje manje informacije nerava koje generiše moždana kora i dešifruje te informacije kako bi se omogućila komunikacija između mozga korisnika i računara.

„Signali koje prenosi i obrađuje mozak su utopljeni u u pozadinsku buku, a ovaj čip ima sposobnost da razlikuje manje neuronske električne signale i efikasno dekodira njihove informacije, što može značajno da poveća brzinu i preciznost tehnologije ’mozak-kompjuter interfejs‘“, naveo je Ming.

Zbog „Brejn tolkera“ očekivanja od BCI tehnologije su velika, jer će čip biti mnogo prenosiviji, lako nosiv i jednostavniji, dodao je on.

Naučnik Čeng Longlong iz korporacije „Čajna elektronik“ kaže da inženjeri sada rade na poboljšanju performansi tehnologije „Brejn tolkera“ za upotrebu u oblasti medicine, gde se posebno smatra potencijalnom pomoći za ljude koji boluju od motoričkih neuronskih bolesti, obrazovanja, igrica…

Kina, kako su naveli tamošnji mediji, isključivo ima sva prava intelektualne svojine nad tehnologijom čipa „Brejn tolker“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čipčitanje mislikinesko čudo
Komentari (0)
Dodaj komentar