Klez.H – najrasprostranjeniji virus

Prema tvrdnjama stručnjaka iz antivirusne kompanije MessageLabs, virus Klez.H je uzročnik do sada najmasovnije epidemije. Moć ovog crva leži u činjenici da on stalno „mutira“ i pojavljuje se u novim verzijama, ugrožavajući kompjutere na malo drugačiji način – od kraja 2000. godine, kada je prvi put uočen, do danas, Klez se pojavio u četiri varijante, obeležene slovima A, D, E i H. Ova poslednja verzija je rekorder po broju inficiranih računara, prevazišavši prethodnog prvaka, virus SirCam.

Kompanija MessageLabs ima svoje kontrolne centre za elektronsku poštu na strateškim lokacijama u Evropi, pri čemu je svaka od tih „laboratorija“ sposobna za skeniranje deset miliona poruka dnevno. „Uhvaćene“ viruse zatim proučava tim antivirusnih eksperata, u potrazi za najefikasnijim lekom. Takođe, proučavanje virusa služi i za predviđanja o tome kakvi će biti budući „uljezi“, jer novi virusi obično evoluiraju iz starih i predstavljaju samo nove, „poboljšane“ verzije. Prema sakupljenim podacima, pomenuti stručnjaci do sada su „presreli“ 775.000 poruka zaraženih virusom Klez.H, što znači da je, u ovom trenutku, virus prisutan u svakoj tristotoj poruci među onima koje se skeniraju.

Zabrinjavajuće pre svega deluje činjenica da epidemija nikako ne jenjava, te da je zaraza na vrhuncu već nekoliko nedelja – obično se dešava da maksimalna aktivnost virusa traje nedelju ili dve, koliko je otprilike potrebno da većina korisnika za njega sazna i pravilno se zaštiti. Više informacija o virusu Klez.H, kao i o metodama zaštite i izlečenja, možete pronaći u članku:

  • Klez.H – stari crv u novom izdanju

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • kompjuteri
    Komentari (0)
    Dodaj komentar