Kloniranje ugroženih vrsta

Uskoro će jedna krava da donese na svet mladunče koje neće baš ličiti na mamu. Da li će se gospođa majka zbuniti kada umesto teleta, ugleda gaura, vrstu azijskog divljeg vola? Za sve su „krivi“ američki naučnici, a očekivano mladunče je, ustvari, klon već pomenute vrste koja je danas pred izumiranjem.

Izveštaji ukazuju na normalnu trudnoću koja ide svojim tokom, a rođenje se očekuje u novembru. Oko ovog projekta su se razvile mnoge polemike i pitanja o tome zašto i da li klonirati ugrožene vrste. Protivnici ovakvih poduhvata govore o tome da glavni problem, uništavanje prirodnih staništa ugroženih životinja, ostaje nerešen.

Eksperiment je započeo uzimanjem genetskog materijala odraslog, mrtvog gaura i njegovim spajanjem sa jajnom ćelijom krave. Naravno bilo je mnogo pokušaja i iskorišćene su 692 jajne ćelije. Od 32 ovako veštački napravljena klona koji su implantirani u krave samo je 8 „zaživelo“, odnosno, samo 8 krava je zatrudnelo. U daljem toku eksperimenta su ostale krave pobacile i samo je ostala trudna krava po imenu Bessie.

Ekipa naučnika iz Masačusetsa najavljuje da će klonirati i druge ugrožene vrste, ako ovaj eksperiment u potpunosti uspe. Na redu su afrička Bongo-antilopa, vrsta tigra sa Sumatre, kao i jedna od omiljenih životinja u Zoo vrtovima, džinovska panda.
<P ALIGN=JUSTIFY. Još jedan poduhvat je planiran u narednim mesecima, a to je pokušaj kloniranja španske planinske koze koja više ne postoji. Naime, poslednji primerak ove vrste je nestao pre 9 meseci, tako što je drvo palo na njega, ali su sačuvane i zamrznue ćelije ove nepostojeće vrste. Pošto je rezultat kloniranja jedinka koja zadržava genetske karakteristike originalne ćelije, na ovaj način se može dobiti samo ženka španske vrste. Istraživački tim će tražiti i dozvolu od španske vlade da pomoću najnovijih molekularnih tehnika probaju da umetnu i muški materijal u ćeliju, tako da bude dobijen i mužjak. U ovom eksperimentu bi bile korišćene ćelije neke od vrsta koje su "u srodstvu" sa španskom kozom.

Naravno, ostaju pitanja o cilju i opravdanosti ovakvih primera genetskog inženjeringa, ali američki naučnici čvrsto veruju u svoj pokušaj da se izumiruće vrste sačuvaju. Prema najnovijim podacima čak 11% ptica, 25% sisara i 34% vrsta riba ima toliko malo jedinki, da se može smatrati da spadaju u grupu ugroženih vrsta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar