Kodirane emocije

Internetom putuju informacije, slike i reči, ali još uvek ne postoji način da se Mrežom prenesu ljudske emocije. Pored „smajlija“ i ostalih znakova koji se upotrebljavaju na web-stranicama ili u porukama elektronske pošte, mogućnosti apstraktne komunikacije su jako male.

Grupa programera u SAD-u, okupljena oko nekoliko organizacija za postavljanje web-standarda, se bavi ovim problemom i tvrdi da je na dobrom putu da pronađe način prenosa emocija na Internetu. Njihov odgovor je novi jezik, koji se zove HumanMarkup Language (HumanML), pri čemu se aludira na HyperText Markup Language (HTML), koji danas predstavlja standard i osnovu kreiranja web-stranica, odnosno komunikacije na Internetu.

Novi jezik je kompatibilan sa jezikom XML, za koga se predviđa da će postati standard u kreiranju web-stranica i Internet aplikacija. HuML će doneti mogućnost prevođenja emocija u kompjuterski kod i prenošenje ideja i značenja onima koji govore drugim jezikom i koji poruku ne mogu da razumeju. Kao jedan od primera se navodi humor, koji je često nejasan ljudima sa drugog govornog područja, odnosno gubi značenje kada se prevede. Vicevi i šale bi mogli da budu predstavljeni, uz pomoć novog jezika, kao i browser-a koji ga „razumeju“, ne samo rečima, već i slikama i zvucima.

Tvorci HuML-a veruju da se primena jezika neće ograničiti samo na kreiranje Internet sadržaja, već će uticati i na dalji razvoj koncepata virtuelne realnosti i veštačke inteligencije. Da li će i koliko novi jezik biti moćan, i gde će sve pronaći svoju primenu? Još je rano za odgovore, s obzirom na činjenicu da se tek očekuje dalji razvoj, i da će prva konferencija o HuML-u biti održana 17. septembra 2001. godine, u organizaciji grupe koja nosi naziv „The Organisation for the Advancement of Structured Information Standards“ (OASIS), a čije se sedište nalazi u Masačusetsu, SAD. Upravo je ova organizacija sazvala konferenciju i uputila poziv svim programerima da uzmu učešća u razvoju jezika.

Korisni linkovi:

  • HumanMarkup Language
  • OASIS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • kompjuteri
    Komentari (0)
    Dodaj komentar