Kompjuter „transformer“

Istraživačko odeljenje kompanije IBM nedavno je predstavilo prototip kompjutera koji je vesnik novog načina korišćenja računara, zamisao koju američki proizvođač naziva „pervasive computing“. Nova koncepcija podrazumeva prilagodljive i višefunkcionalne računare, koji lako i brzo mogu da menjaju svoj oblik, veličinu, namenu, mogućnosti. Prototip nosi ime Meta Pad, i predstavlja „sve u jednom“: moguće ga je koristiti kao džepni računar, ali ga i pretvoriti u laptop, stoni kompjuter ili „odevni“ računar.

Da bi ovako nešto bilo moguće, postoji jezgro računara, dimenzija 7,62 x 12,7 santimetara, debelo svega 1,9 santimetara i teško 250 grama, koje sadrži procesor od 800 MHz, 128 Mb radne memorije, hard disk kapaciteta 10 Gb i grafičku karticu sa 8 Mb RAM-a. Sve ostalo (monitor, tastaura, miš) jesu dodaci koji se po potrebi kombinuju kako bi se jezgro pretvorilo u džepni, prenosivi ili stoni računar. Na slici se upravo vidi jezgro koje uz dodatak ekrana osetljivog na dodir postaje moćni džepni kompjuter, tj. PDA.

Prednosti ovakvog koncepta su očigledne: ne postoji više potreba za kupovinom više uređaja, a pošto se svi podaci nalaze u jednom jezgru, ne postoji ni potreba za sinhronizovanjem podataka, tj. njihovim prenošenjem sa džepnog računara na stoni ili obrnuto.

Korisna adresa:

  • Meta Pad

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • kompjuteri
    Komentari (0)
    Dodaj komentar