Kraj mira ne znači početak rata

Svemirska stanica Mir, simbol moći nauke i tehnologije nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, biće uništena u februaru 2001. godine. Ruski zvaničnici su odlučili da ovaj projekat ugase jer je stanica već vremešna i zastarela, a i preskupa za tanke ruske budžete. Privatna kompanija MirCorp je, u proteklom periodu, pokušavala da privuče investitore koji bi pomogli dalji rad i održavanje stanice, ali ovakvi napori su odbačeni od strane ruske vlade koja je raspoloženija da ulaže u projekat Internacionalne svemirske stanice, o kojoj smo pisali u ovoj rubrici (prilozi Život u orbiti i Svemirska stanica spremna za prve stanare).

Holandska kompanija MirCorp pokušava još uvek da nagovori ruske zvaničnike da 14 godina star „Mir“ ostave u životu, ali čini se da je odluka definitivna. U velikoj meri smanjen budžet za svemirska istraživanja je bio „krpljen“ ulaganjima Holanđana, ali očigledno ne u dovoljnoj meri da bi Rusi nastavili projekat.

MirCorp najavljuje da bi bilo šteta prestati sa radom, jer sredstva obezbeđena za sledeću godinu iznose preko 100 miliona dolara. Interesantna je i činjenica da je američki biznismen Dennis Tito bio spreman da uloži 20 miliona dolara u ovaj projekat, a zauzvrat tražio da „prošeta“ do stanice i vidi kako sve to izgleda.

Problemi sa stanicom su počeli u junu kada je posada napustila „Mir“ koji je bilo sve teže kontrolisati. Težak 130 tona, počeo je da preti padom u naseljena područja. „Gubljenje visine“ je uzrokovano prirodnim procesima u atmosferi, a da bi se sve to sprečilo bilo bi potrebno povećati visinu na kojoj stanica boravi. Ipak, Rusi su odlučili da rezervoare sa gorivom ovog veštačkog Zemljinog satelita napune po poslednji put i bezbedno spuste „Mir“ u more. Većina stanice će izgoreti pri prolasku kroz atmosferu, a tačka pada njenih ostataka će biti negde u Indijskom Okeanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar