Kupovina nove grafičke kartice

Proizvođači grafičkih čipova uglavnom poboljšavaju hardver svakih šest meseci kako bi omogućili razvoj složenijih i realističnijih PC igrica. Ali igre nisu glavni razlog za novu grafičku karticu. Mogućnosti kao što su podrška za dva ili više monitora, DVI ili HDMI ulaz i ugrađeni TV ili FM radio tjuner i video konektori drugi su razlozi za nadogradnju. Današnji grafički procesori mogu uspešno da obrađuju full-motion 3D video, zahvaljujući naprednim grafičkim procesorima (GPU). Većina grafičkih procesora za stone računare razvijena je u dve kompanije – nVidia i ATI (koji pripada kompaniji AMD). Što je brža vaša grafička kartica, to će se brže prikazivati grafika na računaru.
Kojom brzinom grafička kartica može da obrađuje grafiku za računarske igrice može se videti iz podatka o broju slika u sekundi. Grafičke kartice sa 3D efektima, kao što su senčenje piksela, transparentnost ili dinamičko osvetljenje izazov su za karticu i na taj način se smanjuje broj slika u sekundi. Jeftinije grafičke kartice dobro rade posao u starijim igricama. Međutim, grafičke kartice mogu proizvesti veći broj slika u sekundi na srednjoj rezoluciji ekrana i podržavaju brzine prikaza slika s kojim se može igrati.
Kada koristite svoj PC na intenzivnim grafičkim aktivnostima kao što su igranje igrica ili obrada videa, informacije koje su neophodne za prikazivanje slike privremeno se čuvaju u grafičkom RAM-u. Potrebno vam je mnogo namenskog RAM-a kako biste mogli da radite s današnjim igricama sa složenim teksturama. Što je igrica ili slika koju vidite složenija, to više memorije morate imati. Neki grafički čipovi koji su ugrađeni na matičnu ploču računara koriste glavnu memoriju, smanjujući količinu memorije koja je dostupna operativnom sistemu. Jeftiniji računari s manje snažnim procesorom često imaju integrisani grafički sistem. Iako računari koji koriste taj integrisani čip prihvatljivo rade svoj posao na poslovnim aplikacijama, njima nedostaje memorije za bolje igrice.
Novije grafičke kartice imaju tehnologiju koja poboljšava reprodukciju DVD video signala, posebno na rezoluciji visoke definicije. Slično kao i kod vrhunskih DVD plejera, grafičke kartice mogu ukloniti smetnje na slici i postaviti je tako da bude u srazmeri s vašim monitorom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

3d videoatidvddvifm radiogpugrafička kartagrafikahdmikompjuterinvidiapcracunarirezolucijastoni racunaritvvideovisoka definicija
Komentari (0)
Dodaj komentar