Laptop kao ženska torbica

Jedan od najnovijih UMPC uređaja, kao mobilnih računara budućnosti koji će po karakteristikama odgovarati stonim računarima a istovremeno biti lagani i izuzetno mobilni, predstavila je kompanija Intel sredinom aprila ove godine. Zanimljivo je da se ovaj laptop može nositi okačen o rame poput ženske (i muške) torbice. Isto tako zanimljiv je i naziv pod kojim je uređaj predstavljen – Metro notebook. On upravo ukazuje na njegov visok stepen mobilnosti.
Metro notebook je jedna od novih tehnoloških platformi kompanije Intel, predstavljena na Intel Developer Forum-u. Među novim Intel-ovim platformama na ovom skupu je predstavljena Menlow platforma za povećanje performansi procesora i smanjenje potrošnje. Za buduće ultramobilne PC uređaje nova tehnologija, koja će potrošnju smanjiti 20 puta u odnosu na uređaje predstavljene 2006. godine, jeste Moorstown. U ovoj tehnologiji ušteda se ostvaruje realizacijom centralne procesorske jedinice, grafičkog procesora i memorijskog kontrolera na jednom čipu. Baterije za UMPC po ovoj tehnologiji trajaće 24 časa.
Najnoviji uređaj, zasnovan na tim dostignućima, jeste Metro notebook. Uređaj je, zahvaljujući eleganciji i stilu, namenjen pre svega damama. Izuzetno je lagan i tanak – debeo je samo 1,7 centimetara. Pored standardnog displeja, sa spoljne strane na poklopcu uređaja nalazi se mali displej napravljen takozvanom e-ink tehnologijom. Po toj tehnologiji displej se realizuje pomoću elektronskog mastila i elektronskog papira. Funkcija ovog displeja u Metro laptopu je da obezbedi brz pristup pojedinim opcijama uređaja, čak i u slučaju kad nema napajanja.
Na taj način se može, na primer, ostvariti brz pristup elektronskoj pošti, kalendaru, kontaktima iz kontakt liste i drugim sadržajima. Pored ove pogodnosti, Metro notebook ima bogate mogućnosti bežičnog komuniciranja Bluetooth 2.0, WiFi i čak WiMax tehnologijama. Ova komunikacija ostvaruje se pomoću jedinstvene antene, koja se po potrebi preklopnikom prebacuje na komuniciranje u odgovarajućem sistemu.
Primena ovog laptopa i drugih uređaja u mobilnim uslovima (u metrou, na primer, kao što njegovo ime govori) obogaćena je mogućnošću da se Metro notebook koristi kao osnova za punjenje baterija mobilnih telefona, PDA uređaja, MP3 plejera i drugih minijaturnih uređaja koje bi vlasnici Metro laptopa mogli koristiti. Ovi uređaji se jednostavno postave na odgovarajući prostor na laptopu. Vlasnice ovog laptopa, a nije isključeno da to budu i pripadnici muškog pola, prema tome, mogu se u potpunosti osloniti na ovu svoju UMPC torbicu. Komunikacija i zabava uz nju sigurno im neće nedostajati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

intelkompjuterkompjuterilaptopmetro notebookmoorstownportabl uredjajracunarumpc
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vesna Pavlović

    Perfektno, sadržajno i jasno napisano! A cena?