Laserski miš iz Logitech-a

Logitech, kompanija iz Švajcarske, poznata po proizvodnji periferijskih uređaja za računare, napravila je najnovijeg računarskog miša svoje MX serije. Novi model nosi naziv MX1000, a nasledio je prethodne modele te serije sa oznakama MX700 i MX900. Od svojih prethodnika, koji pripadaju kategoriji optičkih miševa, razlikuje se po tehnologiji sistema za praćenje. Prvi put u svetu, kako navode predstavnici kompanije, za realizaciju miša upotrebljen je laserski zrak.

Model MX1000 razvijen je u saradnji sa kompanijom Agilent Technologies. Kao što je rečeno, praćenje pokreta uređaja vrši se laserskim zrakom, što obezbeđuje znatno veću preciznost u radu. Predstavnici kompanije Logitech takođe navode da je u ovoj tehnologiji odziv 20 puta bolji nego kod optičkih miševa. Laserski zrak prikuplja mnogo više detalja od LED dioda primenjenih u optičkim miševima. Na taj način se do senzora šalje verna slika površine.

Miš je ostvaren sa rezolucijom od 800 tačaka po inču, dok je senzor sa rezolucijom od 5,8 megapiksela. Pored kvalitetnijeg skeniranja, prednost laserskog miša je i u mogućnosti kretanja po gotovo svim površinama, čak i u slučaju kada su one polirane i reflektujuće (na primer, po ogledalu). Odlikuje se izuzetnom ergonomijom, a poseduje sve standardne tastere i točkić za skrolovanje kao i prethodni modeli ove serije. Za razliku od njih napaja se litijum-jonskim baterijama koje se mogu dopunjavati (prethodni modeli koriste AA baterije).

Miš MX1000 namenjen je korisnicima kojima je preciznost u radu najvažnija – ljudima koji se bave grafikom, video-materijalima, ali i pasioniranim ljubiteljima video-igara. Primena lasera u računarskom mišu ne bi trebalo da izaziva nikakvu zabrinutost kod budućih korisnika, jer ne postoji nikakva opasnost po zdravlje ljudi koji ga koriste. Laserski zrak koji se primenjuje izuzetno je niskog intenziteta, nevidljiv je i ne smeta ni na koji način čovekovom oku. Zvanična prezentacija ovog Logitech-ovog modela još uvek nije priređena, ali će se to uskoro dogoditi. Miš će se u Evropi i Americi prodavati po ceni od oko 80 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar