Leteća bazna stanica

Američka kompanija Sky Tower, u saradnji sa japanskim ministarstvom telekomunikacija i svemirskom agencijom NASA, završila je tronedeljnu seriju telekomunikacionih testova u stratosferi, na visini od 20.000 metara. U testovima je učestvovala bespilotna letelica na solarni pogon koja predstavlja baznu stanicu, emitujući signal za mobilne telefone treće generacije. Letelica je letela iznad Havaja, emitujući video i audio signale brzinom od 384 kilobita u sekundi koji su na tlu primani pomoću telefona sledeće generacije.

Leteća bazna stanica, tvrde predstavnici američke firme, mogla bi da se koristi i u druge svrhe, naprimer, za emitovanje digitalnog TV signala ili bi mogla da posluži kao bazna stanica za bežični Internet. Ovakvom tehnologijom mogao bi da bude rešen problem velikog broja antena i baznih stanica u gradovima, dok bi leteća bazna stanica značila i dostupnost modernih tehnologija i u ruralnim sredinama, kojima je, za sada, nemoguć brz pristup Internetu.

Američka kompanija smatra da će sa komercijalnom upotrebom ovakvih letilica započeti do 2005. godine, ističući da su one mnogo jeftinije od sadašnjih baznih stanica. Trošeći mnogo manje energije od stanica na tlu, u stanju su da u vazduhu budu više od šest meseci, napajajući se energijom iz sopstvenih solarnih ćelija.

Korisne adrese:

  • Sky Tower
  • Pathfinder-Plus

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • mobilni telefoni
    Komentari (0)
    Dodaj komentar