Leteći automobil – prevozno sredstvo budućnosti

Koliko ste puta, zaglavljeni usred gradske saobraćajne gužve, pomislili kako biste rado poleteli i bezbedno doleteli na željeno odredište? Maštanja su izgleda postala realnost.

Novo prevozno sredstvo sa hibridnim pogonom – TF-X – ostvarenje je sna i bezbroj vizija budućnosti. Reč je o pravom letećem automobilu koji će lični prevoz učiniti bezbednim, jednostavnim, bržim i nadasve praktičnim. Auto začas postaje helikopter, pa avion…

Vozilo je još uvek u ranoj fazi razvoja, ali se procenjuje da će dostupno biti za svega 8-12 godina. Cena će biti u skladu sa cenom vrlo luksuznih automobila. Ovo prevozno sredstvo razvija brizinu od 320 km/h sa maksimalnim doletom do 800 km/h.

Rukovanje TF-X trebalo bi da bude statistički sigurnije od vožnje modernog automobila. TF-X će biti u stanju da automatski izbegava drugi vazdušni saobraćaj, loše vreme i tornjeve za kontrolu vazdušnog prostora. Kao rezervnu opciju, imaće padobranski sistem koji upravljač može da aktivira u hitnim slučajevima. Ako upravljač vozila proglasi vanredno stanje (o čemu će automatski biti obavešteni nadležni organi), TF-X može sleteti bilo gde gde mu se odobri ili se prizemljiti na najbliži aerodrom.

Učenje upravljanja vozilom budućnosti iziskivaće znatno manje vremena nego učenje upravljanja tradicionalnim avionom. Vozač ili letač imaće i slobodu u letu i kontrolu kao da vozi auto. Moći će da leti u ručnom ili automatskom režimu i sleće na odobrene zone ili aerodrome.

Prevoziće četiri osobe, biće vrlo udoban, a po formatu će moći da stane u svaku garažu i da vozi po putevima i autoputevima. Ovo prevozno sredstvo ima električni pogon i može da radi na baterije.

Snovi polako postaju java…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Leteći automobilTF-X
Komentari (0)
Dodaj komentar