Loši dani za Apple

Apple Computer je nedavno objavio da je napustio dalju proizvodnju računara PowerMac G4 Cube i da su “male šanse” da se u budućnosti, eventualno, pojavi njegov unapređeni model.

Cube je promovisan pre nešto više od godinu dana, na izložbi MacWorld u Njujorku, dok je aktuelna verzija svoju premijeru imala na tokijskom MacWorld-u u februaru 2001.

Prodaja ovog modela je, međutim, očigledno znatno podbacila u odnosu na očekivanja, sudeći po tome što je kompanija Apple kao jedan od glavnih razloga smanjenih prihoda krajem prošle godine navela i slabu prodaju modela Cube.

Zanimljivo je spomenuti i da su korisnici Macintosh-a više kupovali G4 u standardnom uspravnom kućištu, uprkos januarskom sniženju cene modela Cube.

Još loših vesti iz Apple-a: kompanija je povukla 570.000 adaptera za napajanje koji su prodavani zajedno sa starijim verzijama njenih prenosivih računara serije PowerBook, jer se mogu pregrejati i eventualno izazvati požar.

Kompanija je opozvala adaptere koji se koriste sa računarima PowerBook G3 isporučivanim od maja 1998. do marta 2000, a cela akcija je organizovana u saradnji sa Američkom komisijom za bezbednost proizvoda široke potrošnje (US Consumer Product Safety Commission). Da budemo precizniji, iz upotrebe se povlače adapteri sa dva šiljasta kontakta. Oni su crne boje i četvrtastog oblika, dimenzija 12 x 5 cm, raspolažu jednim neodvojivim kablom kojim se povezuju sa računarom i jednim odvojivim sa dvopolnim priključcima za povezivanje sa električnom mrežom. Adapteri su prepoznatljivi i po nalepnici na kojoj piše “Macintosh PowerBook 45W AC Adapter” i oznaci modela “Model Number: M4402”. Opoziv se ne odnosi na adaptere sa tri kontakta, kakvi se koriste u Evropi, na Srednjem Istoku i u Africi, već samo na adaptere koji su se prodavali uz računare namenjene tržištima Severne i Južne Amerike, Japana i Dalekog Istoka.

U izjavi objavljenoj povodom ovog slučaja od strane Apple-a kaže se da je zabeleženo šest slučajeva pregrevanja adaptera, ali, prema informacijama kojima kompanija raspolaže, to nije izazvalo nikakve povrede kod korisnika.

Apple je korisnike pozvao da prestanu sa korišćenjem kritičnih adaptera i da ih ne ostavljaju uključene u struju bez nadzora. Svi kupci koje zahvata rečeni period treba samo da se jave kompaniji i dobiće besplatnu zamenu.

Da ipak sve nije (baš) tako crno, pokazuje nastup kompanije na poslednjem MacWorld-u, održanom tokom jula u Njujorku. Na njemu je Apple predstavio nove modele svojih stonih računara serijâ iMac i PowerMac G4, kao i verziju X.1 operativnog sistema Mac OS X, prvu značajniju nadgradnju od objavljivanja novog OS-a u martu, čija se zvanična pojava očekuje u septembru.

Izvršni direktor kompanije Stiv Džobs (Steve Jobs) je, prema opštoj oceni, uspeo da ispuni očekivanja publike: kada je u pitanju Mac OS X, demonstrirano je brže pokretanje aplikacija, sofisticiranije promene dimenzijâ prozorâ i pokretnog doka, proširene i olakšane mogućnosti umrežavanja sa računarima koji rade pod Windows-om i mogućnost snimanja kompakt diskova iz Finder-a, što je zavidan set poboljšanja.

Prikazane su i mogućnosti novog operativnog sistema u radu sa aplikacijama, a u tu svrhu predstavljeni su i neki od programa čije su nove verzije pravljene tako da se iskoriste puni potencijali verzije X operativnog sistema.

Nova verzija QuarkXPress-a dolazi sa usavršenim interfejsom i znatno unapređenim mogućnostima za plasiranje kreiranih publikacija na web. Connectix, kompanija koja se bavi pitanjima međuplatformske razmene i kompatibilnosti, prikazala je svoj predstojeći proizvod Virtual PC za Mac OS X, dok je Blizzard Entertainment, podružnica kompanije Vivendi Universal, prikazala kako na novom operativnom sistemu radi njen novi Warcraft III.

Kada je u pitanju hardver, najpre se može nešto reći o trima novim Power Mac-ovima, koji rade na 733, 800 i 867 MHz, a na tržištu se očekuju tokom leta i jeseni. Sva tri nova modela dolaze u metalik kućištima boje žive.

U avgustu bi trebalo da se pojavi Power Mac G4 za 3.500 dolara, zver visoke klase sa dvama procesorima koji rade na 800 MHz, 256 MB memorije, diskom od 80 GB i SuperDrive uređajem, Pioneer-ovom, posebno prilagođenom, kombinacijom CD-RW/DVD-R. Sa druge strane, već su na raspolaganju dve nove verzije modela Power Mac G4. Jedna od te dve mašine radi na 867 MHz, ima 128 MB memorije, 60 GB čvrsti disk i SuperDrive i košta 2.500 dolara, dok je za 1.700 dolara moguće dobiti Power Mac G4 sa procesorom na 733 MHz, istom količinom memorije, diskom od 40 GB i CD-RW uređajem.

Pored inovacija u Power Mac G4 seriji, izvesne manje promene pretrpela je i serija iMac, pre svega u sferi cenâ i brzina procesorâ. Tako su sad u ponudi i dva nova iMac-a: iMac od 1.000 dolara ima procesor PowerPC G3 na 500 MHz, 128 MB memorije i čvrsti disk od 20 GB, dok model od 1.300 dolara raspolaže nešto jačom konfiguracijom i performansama: procesor je na 600 MHz, dok su memorija i disk dvostruko većeg kapaciteta. U avgustu bi trebalo da se pojavi i model za 1.500 dolara – na 700 MHz sa 256 MB memorije i 60 GB diskom. Naravno, uz svaki od ovih modela dolazi i CD-RW uređaj.

Značajan deo svoj izlaganja Džobs je posvetio i odbrani brzinâ čipa G4, koje upadljivo zaostaju za brzinama suparničkih procesora (AMD i Intel). U tu svrhu je pozvao u pomoć Džona Rubinštajna (John Rubinstein), višeg potpredsednika za hardver, da jednom zauvek razveje “mit o megahercima” i objasni šta arhitekturu G4 čini toliko nadmoćnom u odnosu na konkurenciju.

Ovaj deo govora, naravno, nije prošao i bez praktične demonstracije u kojoj su sučeljeni G4/867 MHz i Intel Pentium 4/1,7 GHz, i to u izvršavanju složenih i zahtevnih zadataka iz oblasti multimedije i kodiranja. G4 je, naravno, sa lakoćom nadmašio Pentium, mada sve i dalje ostaje naktriveno velom sumnje, jer mnogi posetioci tvrde da je Apple, jednostavno, izabrao aplikacije koje bolje leže njegovom operativnom sistemu i arhitekturi celokupne hardverske konfiguracije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar